Yeni kira zamları: Kiracılar ve ev sahipleri hesaplara başladı! Ağustos ayı kira zammı ne kadar oluyor?

Yeni kira zamları: Kiracılar ve ev sahipleri hesaplara başladı! Ağustos ayı kira zammı ne kadar oluyor?

Ağustos ayının gelmesiyle beraber hem ev sahipleri hem dükkan sahipleri hem de kiracılar yeni kira zamlarının ne kadar olacağını araştırmaya başladı. Peki, ağustos ayı kira zamları ne kadar olacak? İşte konuya ilişkin detaylar…

Geçtiğimiz ay alınan yeni karar kapsamında kira artışlarında uygulanan yüzde 25’lik zam sınırı 1 Temmuz itibariyle sona erdi. Yaşanan bu gelişmenin ardından kira oranlarının enflasyonda 12 aylık ortalama baz alınarak hesaplanmasına karar verildi. Bu kararla beraber artık ev veya dükkan sahipleri kira zam oranlarını belirlerken TÜFE rakamlarını baz alacak. Her böyle olunca binlerce kiracı Ağustos ayında kira artış oranının ne kadar olacağını araştırmaya başladı. İşte detaylar…

yeni-proje-5.jpg

AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Ağustos ayı kira artış oranı enflasyon oranlarının açıklanması ile birlikte netlik kazanacak. Enflasyon oranları TÜİK tarafından 5 Ağustos'ta açıklanacak.

yeni-proje-6.jpg

KİRA ZAMLARI NASIL HESAPLANACAK?

1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmeleri için, yüzde 25 artış sınırı uygulanmaya devam edecek. Ancak bu tarihten sonra yapılan yeni kira sözleşmeleri için, kira artışları 12 aylık TÜFE ortalamasına göre hesaplanacak. Bu durum, önümüzdeki yıl sözleşmesi yenilenecek kiralar için geçerli olacak.

Temmuz ayında açıklanan enflasyon verilerine göre, 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 65.07 olarak belirlendi. Bu oran, kiralara yapılacak artışın da yüzde 65.07 olarak uygulanabileceğini gösteriyor.

İş yeri kiraları da aynı şekilde, mevcut TÜFE ortalaması kadar artış oranına göre değerlendirilecektir. Bu düzenleme, iş yeri kiralamalarında da geçerli olacak ve kira artışları enflasyon verileri doğrultusunda hesaplanacaktır.

yeni-proje-7.jpg

TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ HESAPLAMASI ÖRNEĞİ:

Zamsız kira bedeli: 10.000 TL

Kira zam oranı: yüzde 65.07

Kira zam bedeli: 6.507 TL

Zamlı kira bedeli: 16.507 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN