Türkiye’de o sektör her geçen gün büyümeye devam ederken, yabancı firmalar da Türkiye’de gözünü o sektöre dikti. Firma sayısıyla birlikte ihracat ve ithalatın da artış göstermesi talebi resmen katladı. İşte detaylar…
AA muhabirinin Avrupa Evcil Hayvan Yemi Endüstrisi Federasyonunun (FEDIAF) 2023 raporundan derlediği bilgilere göre, Türkiye’de bulunan evcil hayvan sayısı 6,5 milyona ulaşmış durumda. Türkiye’deki evcil köpeklerin sayısı 1,4 milyonu geçerken, evcil kedi sayısı ise 4,7 milyon olarak kaydedildi. Rapora göre, Türkiye’deki her 100 evden 15’inde sahiplenilmiş kedi, 5’inde de sahiplenilmiş köpek mevcut.
MAMA SEKTÖRÜ BÜYÜYOR
ABD Tarım Bakanlığı için hazırlanan rapor doğrultusunda, Türkiye’de kedi ve köpeklerin genelinin geçmişte sofra atıklarıyla beslendiği, bunun son senelerde değiştiği ve evcil hayvan maması kullananların sayısının artışa geçtiği gözlemlendi. Kedilerin yaklaşık %35’inin köpeklerin de %20’sinin mamayla beslendiği aktarılan raporda, bu rakamın ilerleyen dönemlerde daha da artmasının beklendiği vurgulandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de kedi köpek maması sektörü gün geçtikçe büyürken, geçtiğimiz yıl bakanlığın izniyle faaliyete başlayan işletmeler tarafından 239.176 ton kedi ve köpek maması üretimi yapıldı.
Bakanlıktan 2020 yılında kedi köpek maması üretmek üzere 46 işletme izin alırken, 2021 yılında bu sayı 75'e, 2022 yılında 90'a, 2023 yılında 107'ye bu yıl ise 114'e yükseldi. Bakanlığın iznini alan işletmelerin büyük bir kısmı faaliyete geçerek mama üretimine başladı.
İHRACATLA BİRLİKTE İTHALAT DA ARTIYOR
Kedi köpek mamasına gösterilen talepte artış olması ihracat ve ithalat rakamlarını da etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2020’de kedi köpek maması ihracatı 46.000 ton olurken geçen seneki rakam 88.000 ton olarak kaydedildi.
Sektördeki büyüme ithalat rakamlarını da etkiledi. 2020’de 24.000 ton olan kedi köpek maması ithalatı geçtiğimiz yıl 82.000 tonu geçti.
TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin perakende satılacak hale getirilmiş kedi ve köpek maması ihracatı 2023'te 121 milyon 447 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2020'de 30 milyon 518 bin dolar seviyesindeydi.
Sektörün ithalatı ise 2020'de 86 milyon 674 bin dolar seviyesinde bulunurken geçen yıl 225 milyon 838 bin dolara çıktı.
SEKTÖRDEKİ BÜYÜME DÜNYADA DA GÖZLEMLENİYOR
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Öztürk, AA muhabirine dünyadaki kedi köpek maması sektör büyüklüğünün milyarlarca dolara ulaştığı bilgisini verdi. Öztürk, "Dünyadaki pazar 10 milyarlarca dolar seviyesinde. Biz 120 milyon dolar ihracat yapar hale geldik. 2024 yılı sonunda 150 milyon dolar ihracat hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörü 500 milyon dolar seviyelerine kadar çıkarmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
YABANCI FİRMALAR GÖZÜNÜ TÜRKİYE’YE DİKTİ
Effeffe Türkiye Pet Food Fabrika Müdürü Hasan Ayna, evcil hayvan sektörüne gerek üretici gerek tüketici bakımından ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, buna bağlı olarak pek çok büyük küçük fabrika kurulduğunu ve büyük fabrikaların da kapasite artışına gittiğini belirtti.
Türkiye’de üretimi yapılan mamalara genellikle Orta Asya ülkelerinden talebin olduğuna değinen Ayna, kimi yabancı firmaların da Türkiye pazarına girebileceğini söyledi. Evcil Hayvan Maması Derneği (PETFA) Yönetim Kurulu Başkanı Çağla Çavuşoğlu da Türkiye’de tüm değişkenleri ile beraber sektör büyüklüğünün 1,9 milyar dolara yaklaştığı bilgisini vererek, Türkiye’de bu sektörün daha da güçleneceğini söyledi.