Yabancı ekonomistlerin tahminleri belli oldu: Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Yabancı ekonomistlerin tahminleri belli oldu: Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarın açıklayacağı politika faizi kararını piyasalar merakla bekleniyor. Yabancı uzmanlar, TCMB'nin politika faizinin sabit bırakacağı tahmininde bulunurken, bankanın politikaları ve cari işlemlerde öngörülen iyileşmeyle liranın ileriki aylarda cazibesinin artabileceğini ifade etti.

Gözler Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak politika faizi kararına çevrilirken ekonomistler tahminlerini paylaşmaya devam ediyor.

Mart ayındaki beklenmedik faiz artırımını hatırlatan Natixis Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Ekonomisti Inna Mufteeva, "Bu faiz artışının liraya olumlu etkisini göz önünde bulundurursak TCMB bu kararın bundan sonra Türk ekonomisine nasıl yansıdığını görmek isteyebilir." dedi.

Liranın değer kaybı hızının yavaşladığını belirten Mufteeva, dolayısıyla dövizdeki pozitif trendin ileriki aylarda yurt içi fiyatlardan kaynaklanan baskıların bir kısmını hafifletmesinin beklendiğini ifade etti.

İletişim ve ileriye yönelik sözle yönlendirmenin açıkça şahin olabileceğini dile getiren Mufteeva, bu faktörler göz önüne alındığında mevcut durumun devam edeceği ve faizlerin sabit bırakılacağı öngörüsünde bulundu.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal de Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

'YILIN İKİNCİ ÇEYREĞİNDE LİRANIN CAZİBESİNİN ARTABİLİR'

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın, Washington'da yaptığı açıklamadaki "En büyük önceliğimiz enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek" ifadelerini anımsatan Drimal, yılın ikinci çeyreğinde liranın cazibesinin artabileceğini söyledi.

Turizm sezonunun hız kazanmasının ardından cari işlemler hesabındaki mevsimsel iyileşme ve TCMB'nin parasal sıkılaştırmasının etkisiyle de liranın desteklenebileceğini vurgulayan Drimal, "Liranın, ikinci ve üçüncü çeyrekte güçlenmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini Mart ayında yüzde 50'ye yükselmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN