Vatandaş enflasyon altında eziliyor: Asgari ücretin alım gücü 13 bin TL'ye gerileyecek

Vatandaş enflasyon altında eziliyor: Asgari ücretin alım gücü 13 bin TL'ye gerileyecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Temmuz'da asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan son verilere göre, son 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,8'e ulaştı. Mevcut asgari ücret olan 17 bin lira, bu enflasyon oranı göz önüne alındığında, gerçek değerini kaybederek 13.515 liraya kadar gerileyecek. Asgari ücrete zam yapılmaması özel sektör çalışanlarını da vuracak.

Mevcut enflasyon oranları göz önüne alındığında, asgari ücretlilerin ve 10 bin lira emekli aylığı alanların Temmuz ayında alım güçlerinin önemli ölçüde gerileyeceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan zam sürprizi gelmezse Temmuz'da 4 milyon memur ve 12 milyon emeklinin aylığı yüzde 20.3 ile 25.8 arasında artarken asgari ücretliler ve 10 bin lira emekli maaşı alanlar için herhangi bir zam öngörülmüyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, yılbaşı zammından bu yana enflasyondaki artış yüzde 25’i aşacak ve asgari ücretin alım gücü 13 bin 515 liraya, en düşük emekli aylığının alım gücü de 7 bin 949 liraya düşecek. Üstelik bu kesimin hayat pahalılığı karşısında yaşadığı kayıp yılın sonuna kadar artarak devam edecek, açlık sorunu patlak verecek.

ÖZEL SEKTÖRÜ DE VURACAK

10 bin liralık en düşük emekli aylığında da artış yapılmayacağı daha önce açıklanmıştı. Asgari ücrete zam yapılmaması, asgari ücretin bir miktar üzerinde maaş alanlar başta olmak üzere sendikası olmayan tüm özel sektör çalışanlarını da vuracak. Asgari ücretin alım gücü zamsız geçirilen 6 ayın sonunda 3 bin 487 lira kayıpla 13 bin 515 liraya düşerken yıl sonunda bu gelir Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine göre 12 bin 320 liraya, piyasa beklentilerine göre ise 11 bin 973 liraya kadar düşecek.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrette herhangi bir artış olamayacak. Geçen aralık ayında da biz bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz” açıklamasını yaptı.

Bir gazetecinin “Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı gündeme gelebilir mi?” sorusu üzerine Işıkhan, “Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN