Uzmanlardan iktidara yüksek enflasyon uyarısı: Asgari ücrete zam şart

Uzmanlardan iktidara yüksek enflasyon uyarısı: Asgari ücrete zam şart

Prof. Dr. Selva Demiralp, temmuz ayında beklenen asgari ücret zammına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Demiralp, asgari ücret ile enflasyon arasındaki ilişkinin, mevcut yüksek enflasyon ortamında düzenlemeler yapılmasını gerektirdiğini belirtti. "Reel ücretleri koruyacak bir zemin hazırlanmalı" diyen Prof. Dr. Demiralp, asgari ücretin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, asgari ücrete yapılacak zamın, milyonlarca insanın hayatını etkileyecek önemli bir karar olduğunu belirtti. BloombergHT'ye konuk olan Prof. Dr. Demiralp, asgari ücret artışının hanehalkı enflasyon beklentileri ışığında ele alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Demiralp, "Bu kadar yüksek enflasyon ortamında asgari ücrete düzenleme yapılmamasını doğru bulmuyorum" dedi.

'ENFLASYON ÜCRET ARTIŞLARININ ERTELENMESİNE İZİN VERMEYECEK KADAR YÜKSEK SEVİYEDE'

BloombergHT’ye açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Demiralp, "Mevcut enflasyon ortamı, ücret artışlarının ertelenmesine izin vermeyecek kadar yüksek seviyede" dedi. Özellikle düşük gelir gruplarının, gelirlerinin büyük bir kısmını kira, gıda ve ulaşıma harcadığını belirten Demiralp, bu grupların enflasyonun etkisini daha yoğun bir şekilde hissettiğini ifade etti. Bu nedenle, mevcut enflasyon ortamında asgari ücrete yapılan düzenlemelerin önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Selva Demiralp: Yeniden bedel ödenecek - ParaanalizProf. Dr. Selva Demiralp

Asgari ücret artışının enflasyonu artırıp artırmayacağına ilişkin soruya ise Prof. Dr. Demiralp, literatürde enflasyon ile ücretler arasında bir geçişkenlik olduğunu ancak bunun doğrudan bir ilişki olmadığını söyledi. Özellikle emek yoğun olmayan sektörlerde ücret artışlarının enflasyonu etkilemediğini belirtti. Ancak, rekabetçi olan sektörlerin ücret artışlarını absorbe edebildiğini ve enflasyona yansıtmadığını ifade etti.

'ÜCRETLERİN REEL ALIM GÜCÜNÜ KORUYACAK ŞEKİLDE AYARLANMASI GEREK'

Prof. Dr. Demiralp, mevcut enflasyon ortamında asgari ücretin ve diğer ücretlerin reel alım gücünü koruyacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi. Enflasyonun yüksek seyretmesi durumunda reel ücretlerin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Son olarak, enflasyonun olumsuz etkilerinin tüm topluma yayılması gerektiğini belirtti ve vatandaşların reel alım gücünün düşürülmesinin önlenmesi gerektiğini ifade etti.

EĞİLMEZ: ÜCRET ARTIŞI YAPMAMAK İNSANLIĞA AYKIRI

Eski Hazine Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, son blog yazısında Türkiye ekonomisi üzerine kritik noktalara dikkat çekmişti. "Asgari ücret artırılmalı mı?" başlıklı yazısında, Türk-İş'in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına atıfta bulunarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez, asgari ücret artışının enflasyonu artıracağını belirtirken, "Asgari ücret artarsa enflasyon artmaz demek ekonomi bilimine aykırı bir tezdir" şeklinde ifadeler kullanarak görüşlerini açıklıyor.

Hayatımız İş: Dr. Mahfi Eğilmez - Harvard Business Review TürkiyeMahfi Eğilmez

Ayrıca, asgari ücret artışının enflasyonu artırması ile asgari ücretlilere zam yapılmasının farklı kavramlar olduğunu vurguluyor. Mahfi Eğilmez, "Enflasyonun bu kadar yükseldiği bir ortamda asgari ücret ve emekli maaşı alanlara ücret artışı yapmamak insanlığa aykırıdır" yorumunda bulunarak durumu değerlendirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN