Uyarmadı demeyin! Bankalar, borsa, döviz hepsi batacak... Selçuk Geçer büyük krize karşı uyardı

Uyarmadı demeyin! Bankalar, borsa, döviz hepsi batacak... Selçuk Geçer büyük krize karşı uyardı

Piyasalarla ilgili yaptığı tahminlerle sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Selçuk Geçer, elindeki Türk lirasıyla yatırım yapacakları tek tek uyardı. Türkiye'yi büyük bir krizin beklediği ifade eden Geçer, milyonlarca kişiyi üstüne basa basa uyardı. Uyarmadı demeyin! Bankalar, borsa, döviz hepsi batacak... Selçuk Geçer büyük krize karşı uyardı.

Türkiye büyük bir ekonomik kriz ile çatışmaya devam ediyor. Özellikle enflasyondaki artış ve faiz oranları vatandaşların belini iyice bükerken yaşanan gerilim piyasalara da yansımış durumda. Elindeki Türk lirasıyla neye yatırım yapacağını şaşıran yatırımcılar ise uzmanlardan gelen uyarıları dikkate almaya devam ediyor. Son olarak gelen uyarı ise herkesi korkuttu. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, döviz kredilerindeki artışa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Geçer, 2001 krizine işaret ederek hükümeti uyardı.

SELÇUK GEÇER BÜYÜK KRİZE KARŞI MİLYONLARCA KİŞİYİ UYARDI

Selçuk Geçer, kaleme aldığı köşe yazısında döviz kredilerindeki bu artışın, şirketlerin döviz borçlarının da artmasına neden olduğunu ve ciddi riskler taşıyabileceğini aktardı. Geçer, özellikle döviz kurlarındaki ani artışların şirketlerin borç yüklerini artırarak ödeme güçlüğü yaşamalarına yol açabileceğini, bu durumun şirketlerin finansal yapılarını zayıflatıp iflaslara neden olabileceğini ve ekonomik krizleri tetikleyebileceğini vurguladı.

yeni-proje-2024-07-26t105528-537.jpg

"BANKALAR, BORSA, DÖVİZ HEPSİ BATACAK..."

Geçer, yazısının ilgili kısmında şu iadelere yer verdi:

“2001 yılında Türkiye ekonomisi, büyük bir krizle sarsılmıştı. Bu krizin arka planında döviz borçlarının artması, bankacılık sektörünün zayıf yapısı ve hükümet politikalarındaki istikrarsızlık yer alıyordu. O dönemde birçok şirket ve banka, döviz kurlarındaki ani yükselişler nedeniyle zor durumda kaldı ve iflas etti. Kriz, ekonomiyi derin bir resesyona sürükledi ve işsizlik oranları ciddi şekilde arttı.

Bugünkü durum, 2001 krizi ile oldukça benzer bir durumda. Döviz kredilerindeki artış, şirketlerin döviz borçlarının artmasına neden olmakta ve bu durum, döviz kuru dalgalanmalarına karşı hassasiyet yaratmaktadır. Aradan geçen yıllarda her ne kadar bankacılık sektörü önemli yapısal reformlar geçirse de aynı durum reel sektör için geçerli değil.”

yeni-proje-2024-07-26t105429-595.jpg

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Döviz cinsi ticari kredilerde yükseliş trendi devam ediyor. 19 Nisan'dan itibaren hız kazanan Döviz cinsi ticari krediler, 3 Mayıs ve 17 Mayıs haftalarında artışını sürdürdü. 31 Mayıs haftasında zirveye ulaşan bu krediler, sonrasında 150 milyar dolar seviyelerinde seyretti. Ancak, ilerleyen haftalarda yeniden yükselişe geçen Döviz cinsi ticari krediler, 19 Temmuz haftasında 154,5 milyar dolar seviyesine ulaşarak büyümeye devam etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN