Üniversite öğrencilerine kira sözleşmesi uyarısı: 11. ayın sonunda ihtarname çekilmezse...

Üniversite öğrencilerine kira sözleşmesi uyarısı: 11. ayın sonunda ihtarname çekilmezse...

Uzmanlar, üniversite öğrencilerini ev kiralarken kira sözleşmesini ihmal etmemeleri konusunda uyardı. Sözleşmenin, öğrencilerin haklarını korumak için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, öğrencilerin kira sözleşmesini yapmasının ardından çıkarma talebi ile gelinemeyeceğini hatırlatıp, "1 yıllık sözleşme yapılır. 1 yıllık yapılan sözleşmeden sonra taraflar 11. ayın sonunda eğer noterden ihtarname çekmezler ise otomatik olarak kontrat kendisini 1 yıl daha yenilemiş olur" dedi.

Yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanan üniversite öğrencileri, okul kayıt işlemlerini tamamlamalarının ardından barınma telaşına düşerek ev arayışına başladı. Bazı öğrenciler yurtlarda kalmayı tercih ederken, birçoğu ise kiralık evlere yöneliyor. Ancak uzmanlar, ev kiralama sürecinde öğrencilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar olduğunu vurgulayarak, kira sözleşmesi konusunda uyarılarda bulundu.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPMADAN TAŞINMAYIN

Öğrencilerin beğendikleri evler için emlakçılarla görüşmelerinin ardından mağdur olmamaları adına mutlaka bir kira sözleşmesi yapmaları gerektiğini belirten uzmanlar, bu sözleşmenin yalnızca noter onaylı olması gerektiğini vurguluyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kiralama sürecinde prosedürlere uyulmasının önemini vurgulayarak, "Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofislerinden yapacakları kiralamalarda, kira kontratları kiralayan kişi, kiraya veren ev sahibi ve kefili ile birlikte düzenlenir. Tahliye taahhütnamesi alınır. İlk ay peşin ödemek kaydıyla 11 aylık senet düzenlenir. Öğrencilerimiz bu süreçlere uysunlar" şeklinde konuştu.

Altınay, kira sözleşmesi yapılmadan önce mutlaka emlakçının Kira Yetkisi Sözleşmesi olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Eğer emlakçının bu yetkisi yoksa, ev sahibinin bizzat çağrılarak sözleşmeyi onun imzalaması gerektiğini ifade etti.

KEFİL VE SÖZLEŞME KOŞULLARINA DİKKAT

Bazı ev sahiplerinin özellikle memur kefil, esnaf kefil ya da tanıdık birini kefil olarak isteme koşulu koyduğunu dile getiren Altınay, öğrencilerin bu duruma dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Eşitlik ilkesine uygun olarak uygun bir kefille sözleşme yapılabileceğini ifade eden Altınay, ev sahiplerinin, kefil bulunmadığı gerekçesiyle öğrencilerden evi boşaltmalarını talep edemeyeceğini vurguladı.

"Bir yıllık sözleşme yapılır. Eğer taraflar 11. ayın sonunda noterden ihtarname çekmezlerse, kontrat otomatik olarak bir yıl daha uzatılır. Ev sahibi, kefil şartlarına uymadığı gerekçesiyle kiracılardan evi boşaltmalarını talep edemez" diyen Altınay, böyle bir durumda öğrencilerin haklarını aramak için Emlakçılar Odası’na veya Ticaret İl Müdürlükleri’ne başvurabileceklerini belirtti.

EV KİRALARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Altınay, öğrencilerin ev kiralarken dikkat etmeleri gereken hususlara da değinerek, evin kendilerine uygun olup olmadığını öncelikle değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Evin beğenilmesinin ardından mutlaka kira sözleşmesinin yapılması gerektiğini vurgulayan Altınay, sözleşmenin ev sahibi veya yetkili emlakçı tarafından imzalanması gerektiğini belirtti.

Evin kiralanmasının ardından öğrencilerin DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Altınay, bu sayede elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerinin de kolayca yapılabileceğini ifade etti. Altınay, son olarak öğrencilerin, kiralamayı düşündükleri evin bulunduğu binanın güvenliğine de dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN