Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, düşük enflasyon, bütçe disiplini ve stabil bir Türk Lirası'nın daha yüksek kişi başı gelir anlamına geleceğini belirtti. Turan, "Ne gelir dağılımı böylesine bozulmuş olacaktı, ne emeklinin satın alma gücü bu kadar düşmüş, ne de gençler geleceklerini yurt dışında arar hale gelmiş olacaktı. Vakit kaybettik ve bunun bedeli ağır oldu" dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan "Son 10 yılda fakirleştik. Teknolojiye ayak uydurmayanlar silinir gider" dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Turan konuşmasında “Türkiye enflasyonla mücadele konusunda, çok tecrübeli bir ülke. 2016 sonrası dönemde uyguladığımız hatalı politikalar sonucunda, enflasyon performansı kötüleşti. Bu olumsuz süreç, 2021 sonrası dönemde daha da hız kazandı. Son bir yıldır yeniden doğru para politikasına dönmüş olmamızı çok önemsiyoruz. Enflasyonu yıl sonunda %40’ın altına çekebilmeyi umuyoruz. Enflasyonu, arzu ettiğimiz noktalara düşürene kadar, kararlılıkla bu sürece devam etmeliyiz. ” ifadelerini kullandı.
"NİTELİKLİ GENÇLERİ KAPTIRIYORUZ"*
Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ömer Aras, Türkiye'nin yetiştirdiği nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırdığına dikkat çekti. Aras, "Yeşil dönüşüme duyarlı olmayan şirketlerin rekabet şansı kalmıyor. İklim değişikliği, bizi besleyen toprakları tehdit ediyor. Tarıma, teknoloji ve verimlilik bazlı yeni bir yön vermemiz şart" dedi.
EKONOMİ POLİTİKALARI VE ENFLASYON MÜCADELESİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Orhan Turan, 2023 yılından sonra uygulanan ekonomi politikalarını desteklediklerini belirtti. Turan, "Türkiye, enflasyonla mücadele konusunda çok tecrübeli bir ülke. Yıl sonunda enflasyonu yüzde 40'ın altına çekebilmeyi umuyoruz. Enflasyonu istediğimiz noktalara düşürene kadar kararlılıkla bu sürece devam etmeliyiz" dedi.
MERKEZ BANKASI DÖVİZ REZERVLERİ VE DIŞ KIRILGANLIKLAR
Turan, Merkez Bankası döviz rezervlerinin yeniden güçlü seviyelere geldiğini ve bunun memnuniyet verici olduğunu belirtti. "En önemli dış kırılganlıklarımızdan birini geride bırakıyoruz. Yılın geri kalanında da rezervlerdeki bu olumlu performansın devam edeceği inancındayız" diye ekledi.
YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DEMOGRAFİK DEĞİŞİM
Ömer Aras, yeşil dönüşüm ve demografik değişimlere dikkat çekti. "Yeşil dönüşüme duyarlı olmayan şirketlerin rekabet şansı kalmıyor. İklim değişikliği, bizi besleyen toprakları tehdit ediyor. Tarıma, teknoloji ve verimlilik bazlı yeni bir yön vermemiz şart" dedi. Ayrıca, "Türkiye nüfusu hızla yaşlanıyor ve nitelikli gençleri başka ülkelere kaptırıyor. Demografik değişimin sektörel etkilerini belirlemeliyiz" diye belirtti.
Aras, dijital dünyanın fiziksel dünyayı şekillendirdiğini ve hukukun üstünlüğünün rekabet gücü için önemli olduğunu vurguladı. "Anayasa'nın üstünlüğü ilkesinden asla taviz vermemeliyiz. Yabancı yatırımcıların yargının bağımsızlığına güveni tam olmalıdır. Dünya ile ancak liyakatli kadrolarla mücadele edebiliriz" dedi.