TÜSEDAD, çiğ süt üretim maliyetlerinin üzerine yüzde 20 kâr eklenerek belirlenen fiyatların sektörü dengede tutacağını ve üretim arzını sürdüreceğini açıkladı. Yem ve saman fiyatlarındaki artışın maliyetleri etkilediğine dikkat çekildi. Soğuk süt için litre başına 23,52 TL, sıcak süt için ise 21,72 TL tavsiye fiyat önerildi.
Yeni yıl itibarıyla pek çok ürün grubunda yaşanan fiyat artışlarına çiğ süt de eklendi. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), sektörde dengeyi koruyacak ve üretim arzını sürdürebilir kılacak çiğ süt tavsiye fiyatlarını açıkladı. Soğuk süt için litre başına 23,52 TL, sıcak süt için ise 21,72 TL tavsiye fiyat önerildi.
MALİYET HESAPLAMA VE TAVSİYE FİYAT
TÜSEDAD, çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde maliyetlerin dikkatlice hesaplandığını ve sürdürülebilir bir kârlılık oranı ile fiyatların oluşturulduğunu duyurdu. Derneğin maliyet komisyonu, modern bir süt üretim işletmesini baz alarak hesaplama yaptı. Günde ortalama 28 litre süt veren 100 sağmal kapasiteli bir işletme modeli kullanılarak gerçekleştirilen hesaplamalarda, tüm giderler ve güncel piyasa koşulları dikkate alındı.
Aralık ayı maliyetleri: 1 litre soğutulmuş çiğ süt üretim maliyeti 19,60 TL olarak belirlendi.
Soğutma bedeli: 1,50 TL olarak hesaplandı.
Sıcak süt maliyeti (USK eşdeğeri): 18,10 TL/lt.
Dernek, her ay güncel maliyetlere yüzde 20 oranında bir kâr eklenerek fiyatların belirlenmesini önerdi.
SEKTÖRÜN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
TÜSEDAD açıklamasında, çiğ süt üretim maliyetlerinin personel maaşlarından yem fiyatlarına kadar pek çok kalem dikkate alınarak oluşturulduğu vurgulandı. Örneğin, saman fiyatında 40 kuruş, kuru yonca otunda 28 kuruş artışın maliyetlere etkisi analiz edildi. Ayrıca, personel maaşları brüt asgari ücrete endekslenerek otomatik bir hesaplama sistemi oluşturuldu.