Türkiye Sıcak Para İçin Japonların Kapısına Gidecek! Ekonomist Barış Soydan'dan Piyasaların Seyrini Değiştirecek Swap İddiası

Türkiye Sıcak Para İçin Japonların Kapısına Gidecek! Ekonomist Barış Soydan'dan Piyasaların Seyrini Değiştirecek Swap İddiası

Youtube kanalından piyasalara yönelik yayınlar yapan Ekonomist Barış Soydan'dan çok çarpıcı bir iddia geldi. Soydan, Türkiye'nin yeni bir ülke ile swap anlaşması yapacağını ve para takası uygulamasına geçeceğini söyledi. Soydan'ın ekonominin gidişatına yönelik bu iddiaları çok konuşulacak. İşte Ekonomist Barış Soydan'dan önümüzdeki günlerde Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) yapacağı hamleye yönelik detaylı açıklamaları.

Ekonomist Barış Soydan, Youtube kanalı üzerinden yeni yayınladığı videoda çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin yeni bir swap anlaşması için hazırlandığını söyleyen Soydan, 2000 yılında Londra'daki para takası piyasalarının Türkiye'ye yönelik yaptığı kısıtlamaların gevşetileceğini iddia etti. Ankara'dan gelen bilgiler doğrultusunda açıklamalar yapan Soydan, Merkez Bankası'nın döviz için yeni hamlelerini anlattı. İşte yatırımcıları da ilgilendiren o önemli açıklamalar.

banka.jpg

SOYDAN ANKARA'DA KONUŞULAN ÇARPICI BİR İDDİAYI AÇIKLADI

Ekonomist Barış Soydan, Türkiye'nin ekonomi yönetimine dair çarpıcı iddialarda bulundu. Türkiye'nin Suudi Arabistan'dan sonra Japonya ile swap anlaşması yapacağını söyleyen Soydan, yabancı yatırımcıların swap para takasına yönelik Türkiye kararlarının gevşetileceğini aktardı. "Ankara'da ilginç şeyler konuşuluyor" diyen Soydan şunları kaydetti:

"Ekonomi yönetimi ne gibi hazırlıklar içerisine? İşte tüm merak edilenleri Youtube kanalından tek tek anlattı. 2000 yılın Londra'daki para takısı piyasaları ile Türk bankalarının işlemleri ciddi bir şekilde kıyaslanmıştı. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak burada Türk lirasına, Türkiye'ye yönelik spekülasyon yapıldığı, Türk Lirası'nın açığa satıldığını, yabancıların bir takım kur atakları planladıklarını ve uygulamaya koyduklarını söylüyordu. Ve gerçekten de sıcak para kurudu"

"CARİ AÇIK NEDENİYLE DÖVİZ BORCUMUZ OLACAK"

Türkiye'nin o dönemden bugüne cari açığının kapanmadığını ifade eden Soydan "Ama Türkiye'nin döviz ihtiyacı bitmedi. Geçen yıl ne demişti ekonomi yönetimi? "Cari açık kapanacak, ihracatta hızlı artış göreceğiz" ama öyle olmadı. Bu yıl yine cari açıkta çok hızlı bir artış oldu. Savaşta tuz biber ekti ama zaten emtia fiyatları artıyordu. Türkiye'nin ithalat faturasında şimdi çok hızlı bir artış var. Ama ihracat aynı hızla artmıyor. Bunun üzerine bu yıl turizm gelirleri de beklenen hızda artmayacak. Çünkü Rusya'dan beklenen sayıda turist gelmeyecek. Cari açık nedeniyle bir döviz açığımız olacak. Üzerine bir de döviz borcumuz var" dedi.

"YENİ İHRACAT KARARI İLE EKSTRA DÖVİZ GETİRMEYE ÇALIŞCAKLAR"

İhracat dövizinin yüzde 40'ın Merkez Bankası'na satılmasına ilişkin kararı değerlendiren Soydan "Aslında bu havuzu doldurmuyor. Bu bir yerden ekstra döviz bulmaktadır. İhracatı kısa sürede artıramayacağımıza göre savaşta uzun süre göründüğüne göre bir yerlerden sıcak para bulmamız gerekiyor. İşte Ankara'da tam da bu konuşuluyor" diye konuştu.

arap.jpg

"ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TAKAS KANALIYLA TÜRKİYE'YE 30 MİLYAR DOLAR SICAK PARA GİRECEK"

Soydan, Türkiye'ye gelecek aylarda takas yöntemiyle 30 milyar dolar sıcak paranın geleceğini söyleyerek, Türkiye'nin Japonya ile swap anlaşması imzalayacağını belirtti. İşte Soydan'ın o çok konuşulacak açıklamaları:

"Eğer 30 milyar dolarlık takas üzerinden sıcak para gelişine yönelik hazırlık yapılıyorsa nasıl bir hazırlık olabilir bu? Londra'daki swap piyasasına yönelik Türk bankalarının işlem kısıtlarının gevşetilmesi olabilir. Merkez bankaları ile de swap üzerinden Türkiye'ye para girişi ile bekleniliyor. Japon Merkez Bankası ile swap anlaşmasının gündem de olduğu konuşuluyor"

erdo1.jpg

ARAPLARDAN SONRA JAPONLARA SWAP ANLAŞMASI

Suudi Arabistan'dan sonra Türkiye'nin yeni adresinin Japonya olduğunun söyleyen Soydan Japonya ile yapılacak Swap anlaşmasının Merkez Bankası'nın elini güçlendireceğini ifade etti.

Japon Yen'in uluslararası piyasada dinar ya da riyalden farklı olduğunun altını çizen Soyda "Türkiye ile Japonya'nın siyasi ilişkileri fena değil. Japon Merkez Bankası ile bir swap anlaşmasıyla karşılaşabiliriz. Yen Japon parası uluslararası piyasalarda kabuk gören bir para Suudi riyalinden ya da Katar dinarından farklı olarak uluslararası piyasada. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bir an da kullanabileceği bir rezerv olur. Ve Merkez Bankası elini güçlendirebilir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN