'Türkiye'de zenginlerin geliri düştü'

'Türkiye'de zenginlerin geliri düştü'

TÜİK’in 2024 gelir dağılımı raporu açıklandı. Gelirden en fazla payı alan zenginlerin oranı gerilerken, maaş ve ücret gelirleri artış gösterdi. En yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay 2024’te yüzde 48,1'e geriledi. Gini katsayısı iyileşerek 0,413’e düştü, eşitsizlik azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait verilerle hazırlanan 2024 gelir dağılımı istatistiklerini yayımladı. Veriler, ülkedeki gelir dağılımında önemli değişimlere işaret etti. Özellikle zengin grupların toplam gelirden aldıkları payda düşüş görülürken, gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısında iyileşme kaydedildi.

ZENGİNLERİN GELİRDEN ALDIĞI PAY DÜŞTÜ

TÜİK’in raporuna göre, eşdeğer kullanılabilir fert geliri esas alındığında en yüksek gelir grubundaki yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay, bir önceki yıla göre 0,6 puan azalarak yüzde 48,1’e geriledi. Buna karşılık, en düşük gelir grubundaki yüzde 20’lik kesimin payı ise 0,2 puan artarak yüzde 6,3’e yükseldi. En zengin yüzde 20’nin toplam gelirden aldığı pay, en düşük gelir grubundaki bir kişinin 7,7 katı daha fazla gelir elde ettiğini ortaya koyuyor.

MAAŞ VE ÜCRET GELİRLERİ ARTIŞ GÖSTERDİ

Gelir türleri arasında maaş ve ücret gelirlerinin toplam içindeki payı yüzde 48,8’e çıkarak bir önceki yıla göre 0,3 puan arttı. Buna karşılık, müteşebbis gelirlerinin payı 1,3 puan azaldı. Sosyal transferler ise yüzde 17,8 pay ile bir önceki yıla göre 0,2 puan yükseldi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI

Sektörel bazda incelendiğinde, en yüksek gelir artışı yüzde 115,4 ile inşaat sektöründe yaşandı. Sanayi sektörü yüzde 102 artışla ikinci sırada yer alırken, hizmet sektörü yüzde 100,2 artış gösterdi. Tarım sektörü ise yüzde 66 ile en düşük gelir artışını kaydetti.

Bölgesel Gelir Farklılıkları Dikkat Çekti

Eşdeğer kullanılabilir fert geliri en yüksek olan bölge 257,9 bin TL ile İstanbul olurken, en düşük gelir 91,8 bin TL ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’nin dahil olduğu TRB2 bölgesinde görüldü.

Gelir Eşitsizliği Azaldı

Türkiye’nin gelir eşitsizliği göstergesi olan Gini katsayısı, bir önceki yıla göre iyileşerek 0,420’den 0,413’e geriledi. Bu düşüş, gelir dağılımında kısmi bir iyileşmeye işaret etti. Ayrıca, nüfus gruplarında yüzde 10’luk dilimlere göre yapılan analizde, en düşük gelir grubunda bulunanların yüzde 22’sinin bir üst gruba geçtiği, yüzde 66,5’inin ise aynı gelir grubunda kaldığı belirlendi.

Sonuç: Zenginleşen ve Fakirleşen Gruplar

TÜİK verileri, zengin grupların gelirden aldığı payın azaldığını, buna karşın alt ve orta gelir gruplarının paylarında artış olduğunu ortaya koydu. Ancak zenginlerin hâlâ toplam gelirden çok büyük bir pay aldığı ve bölgesel gelir eşitsizliğinin devam ettiği dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN