Türkiye'de 30 yılın ardından ilk! Selçuk Geçer'den çarpıcı kriz açıklaması: Bu hatalar doları alıp götürecek

Türkiye'de 30 yılın ardından ilk! Selçuk Geçer'den çarpıcı kriz açıklaması: Bu hatalar doları alıp götürecek

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'den çarpıcı kriz açıklaması geldi. Türkiye'de 30 yılın ardından ilk kez yaşandığını söyleyen Geçer, yapılan hataların doları o seviyeye taşıyacağını belirtti. İşte dolarda o seviyeler...

Türkye ekonomisini değerlendiren Selçuk Geçer, 30 yıllık süreci gündeminde paylaştı. Piyasayı gözden geçiren ekonomist, 1994 öncesinde yapılan hatalardan bahsetti. Bu hataları gözler önüne sererek, dolar kuru hakkında konuştu. İşte çarpıcı açıklama...

EKONOMİK VE FİNANSAL HATALAR

Dolar kurunda adım adım yükselişin sonunda 33 lira seviyesine ulaşmayı başardı. Kur üzerinde ekonomi yönetiminin baskısı olduğu görülürken, yatırımcılar doların göreceği seviyeyi merakla bekler oldu. Ünlü ekonomist Selçuk Geçer 30 yıllık geçmişte yaşanan krizi işaret ederek, ekonomik ve finansal hatalardan bahsetti. 1994 krizini tetiklendiğini söyleyerek, kamu finansmanındaki ciddi açıkların, sabit döviz kuru politikası uygulaması, bankacılık sektöründe yeterli düzenlenmelerin ve denetimlerin olmadığını vurguladı. Selçuk Geçer, son 10 yılda yapılan hataları da sıraladı.

dolar-3.jpg

SON 10 YILDA YAPILAN HATALAR

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer'e göre, son 10 yılda yapılan hatalar şu şekilde;

  1. Faiz Politikaları: Türkiye'de uygulanan faiz politikaları istikrarı sağlamayarak, belirsizliği artırdı. Faiz oranlarının düşük olması, enflasyonun kontrolsüz artışına sebep olurken, enflasyonla mücadelede geç kalındığı belirtildi. Geçer'in açıklamalarına göre, halkın alım gücü azalarak, ekonomide durgunluk yaşandı.
  2. Döviz Baskısı: Dövizi sabit tutmaya çalışırken rezervlerin hızla tükendi. Piyasaya müdahale edilerek, döviz kurlarının yapay olarak düşük tutulması, döviz rezervinin azalmasına ve ekonomik dış şoklara karşı savunması hale getirdi.
  3. Kısa Vade Çözümleri: Çözümlerin kısa vade üzerinden değerlendirilmesi ve yapısal reformların ertelenmesi ekonomik kırılganlığı artırdı. Üretim de çeşitlilik olmaması, katma değeri yüksek olan sektöre yönelim olmaması, uzun vadede işleri yokuşa sürdü.
  4. Cari Açık: Dışarıya olan borcun artması ve cari açığın sürekli dış borçlanma ile kapatılması ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi.
  5. Halkın Alım Gücü Azalıyor: 1994 yılındaki benzer yönlerden birisi de yüksek enflasyon halkın alım gücünü azaltırken, yaşam standartlarını da düşürüyor. Yüksek faiz borçlanma maliyetlerini artırarak yatırımı engelliyor.
  6. TL'nin Değer Kaybetmesi: Ekonomik anlamda belirsizliklerdeki artışın, yatırımcı güvenini sarstığı görülüyor. Spekülatif ataklara sebep olacağı öngörülen bu durumun TL'nin değer kaybetmesine neden oluyor.
  7. Dövizdeki Artış: Döviz kurundaki artış sonucunda, ithalat maliyetleri hızla artarken enflasyon da giderek harlanıyor.
  8. 30 Yıl Sonra Aynı Sorun: Türkiye'nin 1994 yılında yaşadığı sorunlarla, 30 yıl sonra benzer ekonomik sorunları yaşamasının geçmişten yeterinde ders alınmadığı belirtiliyor.
  9. Doları O Seviyeye Götürecek: 1994 yılı öncesi yapılan hatalar doları yüzde 200 oranında artırmıştı. Günümüzde yapılan hataların daha büyük olması durumunda daha fazla artıracağı tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN