1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren 2024-17 sayılı genelgeyle yemek kartı ve kuponlarıyla birlikte nakdi yemek yardımlarında yeni düzenlemeye gidildi. Buna göre günlük yemek ücreti yüzde 54,54 artırılarak 240 liraya, aylık yemek ödeneği ise 6 bin 240 liraya çıkarıldı. Yemek kartı yemek bedeli dışında kullanılıyorsa günlük sadece 158 liralık kısmı prime tabi tutulmayacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Sedat Sertaç Köksal düzenlemenin detaylarını KARAR'a değerlendirdi.
ERCAN ÇANKAYA
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçtiğimiz günlerde yemek kartı ve kuponlarının yalnızca yemek bedeli için kullanılması durumunda prim muafiyeti uygulanacağını açıklamış; 2025’te günlük yemek ücretinin yüzde 54,54 artırılarak 240 liraya, aylık yemek ödeneğinin ise 6 bin 240 liraya çıkarıldığını duyurmuştu.
SGK'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, yemek ödemelerinde prime esas kazanca dahil edilmeyen tutarlar ve muafiyet şartları detaylandırıldı.
Yemek kartı/çeki/kuponu sadece yemek bedeli ödemelerinde kullanıldığında, yüklenen tutar prime esas kazanca dahil edilmeyecek. pic.twitter.com/LtvoMitsg0
— SGK (@sgksosyalmedya) January 8, 2025
YEMEK DIŞI KULLANIMDA 158 LİRAYI AŞAN KISIM VERGİYE TABİ
SGK açıklamasında, yemek kartı, çeki ve kuponlarının yalnızca yemek bedelini karşılamak amacıyla kullanılması halinde yüklenen tutarın prime esas kazanca dahil edilmeyeceği belirtildi. Ancak, bu araçların yemek dışında başka harcamalarda kullanılması durumunda şu düzenlemenin geçerli olduğu vurgulandı:
Yemek dışı kullanımda, günlük 158 liralık kısım prime tabi tutulmazken, bu tutarı aşan kısım prime esas kazanca dahil edilecek.
SADECE YEMEK BEDELİ PRİMDEN MUAF
Bu uygulamanın ne anlama geldiğini, çalışanlar için bir kayba neden olup olmayacağını Kanguru Teknoloji İK Kurucu Ortağı Sedat Sertaç Köksal KARAR’a değerlendirdi.
Köksal, 31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe giren 2024-17 sayılı genelgedeki şu ifadeye dikkat çekti:
“Yemek kartı/çeki/kuponunun yemek bedeli ödemesi dışında, nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde başka amaçlarla kullanılma imkânı olmaması halinde yüklenen tutar prime esas kazanca dâhil edilmeyecektir.”
Yani yemek kartından sadece yemek harcaması yapılabiliyorsa prime esas kazanca dahil edilmeyecek.
Köksal, bu durumda vergi için eski oranların devam edeceğini vurguladı. Yemek kartlarının yemek bedeli dışında başka amaçlarla kullanılması durumundaysa SGK’nın belirleyeceği yeni istisna tutarını aşan kısmı sigorta primine esas kazanca dahil edilecek.
YEMEK DIŞINDA KULLANILIRSA İSTİSNA BEDELİNİ AŞAN KISIM PRİME TABİ
Yemek kartlarıyla ilgili 02 Aralık 2022 tarihli 2022-22 sayılı Genelgeye karşı Danıştay’da açılan davanın ardından Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği 2024/1853 sayılı iptal kararında işverenin çalıştığı süre boyunca işçinin yemek ihtiyacını karşılaması için geçerli 3 yol sayılıyor.
- Yemeğin işverence hazırlanıp işyerinde verilmesi
- Yemeğin, anlaşmalı üçüncü kişilerce (lokanta veya restoran) hazırlanıp işyeri ve müştemilatında verilip bedelinin fatura karşılığı ödenmesi
Bu 2 durumda yemek ücreti SGK primine dahil değil.
Üçüncü durum;
- Sigortalıya işveren tarafından yemek kartı ve yemek çeki verilmesi.
Bu durumda yemek çekinin/kartının sadece yemek hizmeti için kullanılması halinde yüklenen bedel SGK primine tabi değil. Yemek çekinin/kartının yemek hizmeti dışında nakit ya da nakit yerine geçecek şekilde de kullanılabilmesi halinde yüklenen bedelin günlük istisna sınırını aşan kısmı SGK primine tabi.
GELİR VERGİSİ İSTİSNASI GÜNLÜK 264 LİRA
İlk 3 durumdan farklı olarak işverenin yemek ücretini sigortalıya nakit ödeme olarak vermesi durumunda SGK istisna sınırını aşan kısım yine SGK primine tabi. Bazı sigortalılara işyerinde yemek verilmesi ve bazı sigortalılara da nakden ödeme yapılması durumundaysa nakden ödeme yapılan sigortalılara yemek bedeli adı altında yapılan ödemelerin günlük istisna sınırını aşan kısmı SGK primine tabi.
1 Ocak 2025 itibarıyla günlük yemek bedeli gelir vergisi istisnası KDV dahil 264 lira oldu. Yemek kartlarında SGK limiti kalktı. Nakit yardımlar ve nakit gibi her yerde geçen kartlarla yapılan yemek yardımlarında SGK prim istisnası 158 lirayla sınırlandırıldı. Bu durumda 158 liradan 240 liraya kadar olan tutarda yemek kartında SGK primleri, gelir ve damga vergisi ödenmeyecek. Yemek yardımının nakit verildiği durumda gelir vergisi ödenmeyecek fakat SGK primi ödenecek. 240 lira üzeri olduğu durumda yemek kartında gelir ve damga vergisi ödenmeyecek, SGK primi ödenecek. Nakit olduğu durumda her üçü de ödenecek.