TÜFE'ye rağmen artışlar engellenemedi: Kira zamları yüzde 80'leri aştı

TÜFE'ye rağmen artışlar engellenemedi: Kira zamları yüzde 80'leri aştı

Türkiye'de kira artışları son dönemde büyük bir sorun haline geldi. TÜİK'in belirlediği TÜFE oranına rağmen ev sahipleri, yüksek oranda zam yapmaya devam ediyor. Emlak uzmanlarına göre, özellikle büyük şehirlerde kiralar yüzde 80'i aşan oranlarda arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına uyulmayarak yüksek kira zamları yapılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde yüzde 25 ile sınırlandırılan kira artışları, 1 Temmuz itibarıyla bu sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte daha da arttı. Emlak uzmanları, çoğu ev sahibinin yüzde 65 olarak açıklanan TÜFE oranını gerçekçi bulmadığını ve yüzde 80'leri aşan zam oranları uyguladığını belirtiyor.

BirGün gazetesinin haberine göre, Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, son beş yılda kiraların aşırı yükseldiğine dikkat çekerek, İstanbul'da kiraların yüzde 166, Ankara'da yüzde 600, İzmir'de yüzde 132 ve Eskişehir'de yüzde 150 gibi oranlarda arttığını belirtti. Bu durum, özellikle asgari ücretle geçinen vatandaşların büyük şehirlerde yaşamasını zorlaştırıyor.

Kas, TÜİK’in TÜFE sonuçlarının çoğu mülk sahibi tarafından kabul edilmediğini ifade etti. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yüksek geçim endeksi ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) enflasyon oranları, bazı mülk sahipleri tarafından daha gerçekçi bulunuyor. Kas, "Yapılan anlaşmalarda bazı ev sahipleri, TÜFE yerine yüzde 82'ye varan İTO geçim endeksini temel alıyor" şeklinde konuştu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise, yüksek kiraların yeni kiracıları daha fazla zorlayacağını belirtti. Aşa, "Yeni kiracılar, önceki yıl 30 bin TL'ye tuttukları evler için bu yıl 50 bin TL ödemek zorunda kalabilirler. Bu durum, özellikle öğrenci ve dar gelirli aileler için büyük bir yük" dedi.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman da, kiralardaki artış eğiliminin önümüzdeki yıllarda daha da güçleneceğini öngördü. Büyükduman, "Yüzde 25'lik sınırlamaya rağmen pek çok mülk sahibi bu orana uymadı. TÜFE oranlarına uyulmaması da muhtemeldir" ifadesini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN