Timothy Ash istifa iddialarını böyle yorumladı: Şimşek’in istifası ekonomiyi sistematik krize sürükler

Timothy Ash istifa iddialarını böyle yorumladı: Şimşek’in istifası ekonomiyi sistematik krize sürükler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa etmek istediği iddialarını değerlendiren İngiliz ekonomist Timothy Ash, "Mehmet Şimşek'in istifası Türkiye'yi sermaye kaçışı, büyük devalüasyon ve sistemik bir krizle karşı karşıya bırakır" uyarısında bulundu.

Dünyaca ünlü ekonomist Timothy Ash, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği yönündeki iddialara yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şimşek'in istifa etmesi veya görevden alınması halinde yaşanabilecek senaryoları paylaşan Ash, Türkiye ekonomisinde ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

'YENİDEN BÜYÜK BİR DEVALÜASYON OLACAK'

Ash, Türkiye'nin son bir yılda 20 milyar doları aşan portföy girişleri sağladığını, ancak Şimşek'in görevi bırakması durumunda bu fonların hızla ülkeyi terk edebileceği uyarısında bulundu. Böyle bir senaryoda, hızlanan dolarizasyon, ciddi döviz rezerv kaybı ve büyük bir devalüasyon yaşanabileceğini vurgulayan Ash, bunun sonucunda bankacılık sektöründe, ödemeler dengesi ve kamu borcunda sistemik bir krizin ortaya çıkabileceğini ifade etti.

'SİMŞEK'İN UYGULADIĞI POLİTİKALARIN ALTERNATİFİ YOK'

Ayrıca Ash, Türkiye'nin ortodoks ekonomi politikalarına bağlı kalmaması durumunda, Körfez ülkelerinden beklenen yatırımın da gelmeyeceğini belirtti. Bu ülkelerin, Türkiye'deki yatırımları için asgari düzeyde güvenilir makroekonomik politikalar talep ettiğini vurgulayan Ash, Şimşek'in yürüttüğü politikaların alternatifsiz olduğunu kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Son haftalarda, Şimşek'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi danışmanlarıyla yaşadığı gerginlik nedeniyle istifa etmek istediği iddia edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın araya girmesiyle bu istifanın engellendiği öne sürülmüştü. Şimşek ise bu iddiaları yalanlamış, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili sessizliği dikkat çekmişti.

Ash, Şimşek'in istifa etmesi veya görevden alınması halinde Türkiye'de büyük bir devalüasyon, sermaye kaçışı, hızlanan dolarizasyon ve sistemik bir krizle karşı karşıya kalınacağına dikkat çekti. Ash, Şimşek'in uyguladığı ekonomik programın alternatifi olmadığını ve bu politikaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN