TEPAV gıda enflasyonunu açıkladı: En yüksek artış biberde

TEPAV gıda enflasyonunu açıkladı: En yüksek artış biberde

TEPAV tarafından açıklanan Ekim 2024 Gıda Fiyat Endeksi verileri, gıda enflasyonunda farklı eğilimlerin olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, taze meyve ve sebze kategorisinde bazı ürünlerde fiyat düşüşleri yaşanırken, bazı ürünlerde ise fiyat artışları gözlendi. Özellikle limon, kıvırcık ve patates gibi ürünlerde fiyatların düştüğü belirtilirken, çarliston biber, sivri biber ve kabak gibi ürünlerde ise fiyatlarda önemli artışlar yaşandığı ifade edildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)'nın Ekim 2024 Gıda Fiyat Endeksi verileri, gıda enflasyonunda karmaşık bir tablo ortaya koydu. Ekim ayında gıda enflasyonu aylık yüzde 2,06 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise gıda enflasyonu yüzde 45,67 seviyesine ulaştı.

Taze meyve ve sebze kategorisinde limon, kıvırcık ve patateste fiyatlar düştü. Çarliston biber, sivri biber ve kabak fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı.

TEPAV'ın bültenine göre gıdada ekim ayındaki enflasyon oranları şöyle:

"TEPAV Gıda Fiyat Endeksi (TEGE) verilerine göre, 1-31 Ekim 2024 döneminde aylık gıda enflasyon oranı yüzde 2,06 olarak hesaplandı.

Ekim ayında taze meyve ve sebze kategorisinde fiyatı en çok düşen ürünler limon, kıvırcık ve patates oldu.

Çarliston biber, sivri biber ve kabak fiyatlarında yüksek artışlar gözlendi.

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI KAKAOLU TOZ İÇECEKLER, GOFRET VE REÇEL

Taze meyve ve sebze kategorisi dışındaki ürünlerde en fazla fiyat artışı kakaolu toz içecekler, gofret ve reçelde kaydedildi. Baklava, yer fıstığı ve bebek sütünde fiyat düşüşleri tespit edildi.

1-31 Ekim 2024 dönemi için 1 Kasım 2024 tarihi itibarıyla diğer kuruluşlar tarafından hesaplanan gıda enflasyonu, Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 2,62, İTO Geçinme Endeksi (ÜGE) ile ise yüzde 3,4’tür.

Ekim 2024 itibarıyla yıllık gıda enflasyonu TEGE ile yüzde 45,67 hesaplanırken Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 48,70, İTO-ÜGE ile yüzde 54,92 ölçülmektedir.

Yılbaşından itibaren birikimli gıda enflasyonu da TEGE ile yüzde 32,14, Türk-İş mutfak enflasyonu ile yüzde 41, İTO-ÜGE ile yüzde 40,84 hesaplanmaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN