Tadı gibi fiyatı da yüz ekşitecek! Tarladan evimize yüzde 300 zamla geliyor: Hasat öncesi ortaya çıktı

Tadı gibi fiyatı da yüz ekşitecek! Tarladan evimize yüzde 300 zamla geliyor: Hasat öncesi ortaya çıktı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerine ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada ürünlerin fiyat değişikliklerine değinildi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ağustos ayında tarım ürünlerinde yaşanan fiyat değişimlerini ve üretici ile market arasındaki büyük farkları duyurdu. Bayraktar’ın açıkladığı verilere göre, tarladan evimize gelen ürünlerde fiyat farkları yüzde 300’ü aşarken, bazı ürünlerde fiyat düşüşleri de yaşandı.

yeni-proje-003.jpg

TARLADAN MARKET RAFLARINA BÜYÜK FİYAT FARKLARI

Bayraktar’ın raporuna göre, Ağustos ayında üretici ve market arasındaki en büyük fiyat farkı limonda yaşandı. Üreticide 11,17 TL olan limon, markette 52,54 TL’ye kadar yükseldi. Bu da limonun market fiyatının üretici fiyatının 4,7 katı olduğunu gösterdi. Aynı şekilde havuç, kuru soğan ve kabakta da benzer şekilde büyük fiyat farkları görüldü. Havucun market fiyatı üretici fiyatının 4,2 katı, kuru soğanın 3,6 katı ve kabak fiyatı ise 3,5 katı olarak belirlendi.

ÜRETİCİDE DÜŞÜŞ, MARKETTE ARTIŞ

Ağustos ayında üretici fiyatlarında en büyük düşüş patateste görüldü. Patatesin üretici fiyatı yüzde 29,8 oranında düştü. Bu düşüşü limon, yeşil soğan ve kuru soğan takip etti. Öte yandan, markette salatalık ve kabakta büyük fiyat artışları yaşandı. Salatalığın fiyatı yüzde 39,4 oranında artarken, kabak ve patlıcan da sırasıyla yüzde 35,5 ve yüzde 35,4 oranında zamlandı.

yeni-proje-1-005.jpg

KURU ÜZÜM VE KURU İNCİRDE FİYAT ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKİYOR

Üreticide en fazla fiyat artışı kuru üzümde görüldü. Kuru üzümün fiyatı yüzde 83,3 oranında artarken, kuru incir ve yumurta da sırasıyla yüzde 47,8 ve yüzde 35,8 oranında zamlandı. Üretici fiyatlarının bu denli yükselmesi, tüketiciye yansıyan yüksek market fiyatlarını da beraberinde getiriyor.

KURU SOĞAN VE PATATESTE REKOLTE ARTIŞI BEKLENİYOR

Bayraktar, kuru soğan ekim alanında geçen yıla göre yüzde 10’luk bir artış beklediklerini, ancak bu artışın daha da yüksek olabileceğini belirtti. Ayrıca, yazlık patatesin erken hasadı ve yüksek rekolte nedeniyle üretici fiyatlarında düşüş yaşandığını ifade etti. Ancak bu durumun üreticileri mağdur ettiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN