S&P, Türk lirası mevduatını teşvik etmek için atılan adımlara rağmen halkın dolar talebinin bankalar ve döviz rezervleri üzerinde baskı yaratabileceği uyarısında bulundu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye ekonomisi ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirme yayınladı. Kuruluş, Merkez Bankası’nın (TCMB) Türk lirası mevduatı cazip hale getirme çabalarına rağmen mevduat sahiplerinin yabancı paraya yönelmeye devam ettiğini vurgulayarak, bu durumun Türk bankaları ve döviz rezervleri üzerinde baskı oluşturabileceğini belirtti.
S&P’nin raporuna göre, yurtiçi yerleşiklerin Türk lirasına olan güven eksikliği bankaların dış finansman erişimini olumsuz etkileyebiliyor. Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde gözlemlenen dolarizasyonun (döviz korumalı mevduatlar dahil) yüksek kaldığı ve toplam mevduatın yüzde 57'sini oluşturduğu belirtiliyor. Raporda, 176 milyar dolarlık yabancı para mevduatlarında görülen çözülmenin ise henüz sınırlı kaldığına dikkat çekiliyor.
KREDİ BÜYÜMESİ VE CARİ AÇIK ÖNGÖRÜLERİ
Türkiye’de kredi büyümesinin 2024’te yüzde 40’a gerileyeceği tahmin ediliyor. S&P, cari açığın 2024-2025 yıllarında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2’sinin altına düşeceğini öngörüyor. Para, maliye ve gelir politikalarındaki koordinasyonla uygulanan parasal sıkılaştırma, ekonominin yeniden dengelenmesine katkı sağlayabilir. Bu süreçte, kredi koşullarının sıkılaştırılması ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik politikalarla iç talebin sınırlanması da muhtemel görünüyor.
Fitch ve S&P'nin ardından JCR da artırdı: Türkiye'nin kredi notu yükseliyor
TÜRK BANKALARINA UYARI
Türk bankalarının yüksek ancak yönetilebilir kredi zararları ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. Ekonomik koşulların bir süre daha zorlayıcı olmaya devam etmesiyle bankaların varlık kalitesi baskı altında kalabilir. Türk lirasının değer kaybı ve artan kredi risklerinin, 2024-2025 yıllarında kredi zararlarını artıracağı tahmin ediliyor.
S&P Global'den Türkiye tahmini: 2025 sonu için dolar tahminini açıkladı