Şimşek'ten rezervlerdeki rekor artışa ilk yorum: Dış şoklara karşı dayanıklılığımız artıyor

Şimşek'ten rezervlerdeki rekor artışa ilk yorum: Dış şoklara karşı dayanıklılığımız artıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, sosyal medya hesabından paylaştığı grafiklerle, Türkiye'nin rezervlerindeki olumlu gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı. Şimşek, yaptığı açıklamada, dış şoklara karşı dayanıklılığın arttığını, rezervlerin ve makro finansal istikrarın güçlendiğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye'nin rezervlerindeki olumlu gelişmelere dikkat çekti. Şimşek, swap hariç net rezervlerin 2020 Mart ayından bu yana ilk kez pozitife geçtiğini ve son iki ayda 67 milyar dolar artarak 1,5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Brüt rezervlerde de önemli bir artış yaşandığına dikkat çeken Şimşek, 26 Mayıs 2023'te 98,5 milyar dolar olan brüt rezervlerin 31 Mayıs 2024 itibarıyla 143,6 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.

Şimşek'in paylaştığı grafiklere göre, swap hariç net rezervler 2020 yılı Mart ayından sonra ilk defa pozitife döndü. 31 Mayıs 2024 itibarıyla swap hariç net rezervler 1,5 milyar dolara ulaşırken, son iki ayda bu rezervler 67 milyar dolar arttı. 5 Nisan tarihinde 8,5 milyar dolar olan swap hariç net rezervler, 31 Mayıs itibarıyla 67 milyar dolara yükseldi.

Resim

BRÜT REZERVLERDE DE BÜYÜK ARTIŞ

Bakan Şimşek'in paylaştığı bir diğer grafikte, brüt rezervlerdeki artış dikkat çekiyor. 26 Mayıs 2023'te 98,5 milyar dolar olan brüt rezervler, 31 Mayıs 2024 itibarıyla 143,6 milyar dolara ulaştı. Bu, brüt rezervlerde 45,2 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.

Resim

REZERV ARTIŞININ ARDINDAKİ POLİTİKALAR

Mehmet Şimşek, rezervlerin artırılması için uygulanan ve planlanan politikalar hakkında da bilgi verdi. Yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişim önem arz ediyor. Şimşek, bu hedeflere kararlılıkla uygulanan programlarla ulaşılacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN