Şimşek'ten cari açık değerlendirmesi: Düşüş sürecek...

Şimşek'ten cari açık değerlendirmesi: Düşüş sürecek...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dış ticaret dengesi ve turizm gelirleri verilerini değerlendirdi. Şimşek, "Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz" dedi.

Haziran ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 8,3 azalarak 19,49 milyar dolar, ithalat yüzde 4,4 azalarak 24,92 milyar dolar olarak gerçekleşti. Buna göre, haziranda dış ticaret açığı, yüzde 10,8 artarak 5,87 milyar dolar oldu ve Eylül 2023'ten bu yana en düşük aylık açık olarak kayıtlara geçti.

Turizm gelirleri ise 2024 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yıla göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon dolara yükseldi.

Şimşek, sosyal medya hesabından bugün açıklanan dış ticaret dengesi ve turizm gelirleri verilerini değerlendirdi. "Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı" diyen Şimşek, "İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı" ifadesini kullandı.

Şimşek, cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini beklediğini belirterek, 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini beklediğini kaydetti.

Bakan Şimşek şu ayrıntıları paylaştı:

Dış dengede ve turizmde olumlu görünüm sürüyor.

Yıllık dış ticaret açığı haziranda bayram etkisi kaynaklı geçen aya göre sınırlı arttı. Buna rağmen geçen yıla kıyasla açık 32 milyar dolar iyileşti.

İkinci çeyrekte yıllık ziyaretçi sayısı 60 milyon kişiye, turizm geliri ise 58 milyar dolara ulaştı.

Cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini bekliyoruz.

Program hedeflerimiz için sürdürülebilir cari açık büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN