Genelde ikinci el araçlar için kullanılan ekspertiz servisi bilinmeyen yönleri ile gündeme geldi. Sıfır otomobil alanların çoğu bu hakkını bilmiyor. Ekspertiz uzmanı sıfır otomobil alanlara ya da alacaklara önemli açıklamalarda bulundu. Tüm bunları isteme hakkınız var…
Ekspertiz servisleri genellikle ikinci el araçların kullandığı ve aracın herhangi bir hasarının olup olmadığı, hasar varsa maliyeti, arabanın hangi fiyattan satılabileceği gibi konulara açıklık getirir. Lakin arabada hasarlar yalnızca ikinci el araçlarda görülmüyor. Bazı durumlarda sıfır araçlar dahi hasarlı çıkabiliyor. Sıfır araç alan vatandaşlar ise bu durumda ne yapması gerektiğini bilemiyor. Uzmanlar ise sıfır araç alan kişilerin de her zaman bir ekspertiz merkezine giderek aracını kontrol ettirmesi gerektiğini söylüyor.
SIFIR ARAÇ DA ALSANIZ EKSPERTİZE GÖTÜRÜN
ATV Haber’e açıklamalarda bulunan ekspertiz uzmanı Fatih Çeltik, sıfır araçların taşıma sırasında ya da bayilere sevk edildiği esnada hasarla karşılaşabildiğini ifade ederek, "Bazı müşterilere bilgi verilerek, bazı müşterilere bilgi verilmeksizin bayi daha yüksek kar marjı gütmek amaçlı kusurlu olarak satabiliyor" dedi.
Dolayısıyla bu tarz can sıkıcı olaylarla karşı karşıya kalmamak için aracınız sıfır dahi olsa ekspertiz merkezlerine götürerek denetim yaptırmanızda fayda var. Aksi takdirde aracın kaybedeceği değer ikinci el araçlara oranla çok daha fazla olabilir.
HUKUKİ YOLLARA BAŞVURULABİLİR
Sıfır araç alan müşterilerin bayilerle herhangi bir problem yaşadığı takdirde hukuki yollara başvurabileceğini açıklayan Avukat Mustafa Zafer, araçta herhangi bir kusur varsa söz konusu malın tüketiciye tesliminden itibaren 2 yıllık zaman aşımı süresinde tüketicinin bazı hukuki haklar elde ettiğini açıkladı.
Zafer, Malın kusurlu olduğunun tespit edilmesinden sonra tüketicinin elinde bulundurduğu hakları tek tek sıraladı. Bu kapsamda tüketici sözleşmeden dönme, satış bedelinde indirim isteme, ücretsiz onarım isteme veya malın aynısıyla değiştirilmesini isteme haklarına sahip.