Doğal gaz; ısınma, sanayi ve enerji üretimi gibi alanlarda önemli bir kaynak haline dönüşmüş durumda. Bundan dolayı keşfedilen rezervler oldukça önemlidir. Bunla beraber son dakika olarak keşfedilen rezerv milyonlarca kişiyi heyecana boğacak. Aynı zamanda işsizliği de ilaç olacak. Adeta servet değerinde. İşte detaylar haberimizde...
Doğal gaz rezervi, tüm dünya ülkelerini yakından ilgilendiren ve araştırılan bir konu haline geldi. Özellikle Türkiye ekonomik ve jeopolitik açıdan büyük bir stratejik öneme sahip olurken doğalgaz keşifleri ile birlikte istihdam oranının artmasında da faydalı olabiliyor. Öte yandan bir ülkede, adeta servet değerinde doğal gaz rezervi keşfedildiği açıklandı.
SERVET DEĞERİNDE DOĞALGAZ REZERVİ MÜJDESİ
Geçtiğimiz aylarda ulusal basında çıkan habere göre, Kolombiya ve Brezilya devlet petrol şirketleri Ecopetrol ile Petrobras, ülke tarihinin en büyük doğalgaz rezervinin keşfedildiğini duyurdu. Yapılan araştırmaların, Santa Marta kentine 77 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.
Petrobras'tan yapılan açıklamada, Sirius-2 adlı kuyunun açılması ile söz konusu doğal gaz keşfinin mümkün olduğu belirtildi. Ayrıca bu kuyunun 19 Haziran 2023'te kazılmaya başlandığı aktarıldı ve 830 metre derinlikte, GUA-OFF-0 bloğu içinde bulunduğu aktarıldı.
Gerçekleşen keşifte, bölgede 6 terapik küp (trilyon fit küp) doğalgaz rezervi bulunduğu aktarıldı. Ayrıca bu miktarın, Kolombiya'nın mevcut doğalgaz rezervlerini yüzde 200 oranında artırabileceği belirtildi.
İŞSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK! BİRÇOK ALANDA KULLANIMINA BAŞLANACAK
Doğal gaz keşifleri sonucunda altyapı ve lojistik alanlarında istihdam ihtiyacı ortaya çıkabilir. Boru hatları, rafineler ve depolama tesisleri gibi altyapı projeleri sonucunda işçi alımı gerçekleşebilir.
Öte yandan enerjiye bağlı sanayi kollarında (petrokimya, cam, çelik, gübre fabrikaları gibi) büyüme görülebilir. Bunun sonucunda ise daha fazla iş imkanı oluşabilir.
Tüm bunların sonucunda ise, gerçekleşen keşif sonucunda ülkede adeta istihdam patlaması yaşanacağı düşünülüyor.
Keşfin ardından yapılan açıklamada, üretimin 3 yıl içinde (2027) başlayabileceği aktarıldı. Bu sürecin ise, çevresel lisansların alınması ve ekonomik koşulların Petrobras ile Ecopetrol için uygun olması durumunda oluşabileceği belirtildi.
Ayrıca yine geçtiğimiz aylarda gerçekleşen aynı duyuruda, Petrobras ve Ecopetrol'ün toplamda 4,1 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladıkları açıklandı. Bu bütçenin de keşif ve üretim geliştirme süreçlerine tahsis edileceği belirtildi. Bunun yanı sıra deniz tabanına kurulacak üretim sistemleri ile karadaki arıtma tesisine ulaşacak boru hatlarının inşasını kapsayacağı açıklandı. Bu sürecin de istihdam sağlanmasına faydalı olacağı tahmin ediliyor.