Sendikalar asgari ücret için meydanlara iniyor: Açlık sınırında yaşamak istemiyoruz

Sendikalar asgari ücret için meydanlara iniyor: Açlık sınırında yaşamak istemiyoruz

Asgari ücret açlık sınırı karşısında erimeye devam ederken isçiler 'Geçinemiyoruz' mitinglerinde sesini duyurmaya hazırlanıyor. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, “Sesimizi daha etkili bir biçimde duyurma programı yapıyoruz. Emekçiler, emekliler çok sıkıştı. Asgari ücrette artış için yılbaşı beklenmemeli. Hemen ara zam yapılmalı. Asgari ücret güncellenmeli” dedi.

İşçi konfederasyonları, 12 Ağustos'tan itibaren alanlara inerek "ücretlere zam", "vergide adalet", "ücret dengesizliklerin giderilmesi", "sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması" gibi taleplerini iktidara bildirecek. 12 Ağustos'ta il toplantılarıyla başlayacak olan eylem süreci, eylül ayı ortalarına kadar kitlesel basın açıklamaları ve bölgesel mitinglerle devam edecek.

İL TOPLANTILARI YAPILACAK

Adana’da ilk bölge toplantısını düzenleyen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), 20 Ağustos’ta 81 ilde basın açıklamaları yapacak. 26 Ağustos’ta Çerkezköy’de, 3 Eylül’de de Zonguldak’ta miting yapılacak. Miting hazırlıklarını sürdüren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) ise önümüzdeki günlerde programını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

‘ARTIŞ İÇİN YILBAŞI BEKLENMEMELİ...’

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’a konuşan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, “Sesimizi daha etkili bir biçimde duyurma programı yapıyoruz. Emekçiler, emekliler çok sıkıştı. Asgari ücrette artış için yılbaşı beklenmemeli. Hemen ara zam yapılmalı. Asgari ücret güncellenmeli” dedi.

Görgün, asgari ücretlilerin büyük bir bölümünün sendikasız olduğunu da belirterek sendikalı olan binlerce işçinin de asgari ücretin biraz üzerinde 20-22 bin lira ücret aldıklarını vurguladı. Görgün asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini ise şöyle anlattı:

“İnsanlar ne kadar ücretle geçinebilir bunun kriterleri belli, ILO normları belli. Bir işçinin ailesi ile birlikte geçinebileceği ücret olmalı. Artış yapılırken enflasyon nedeniyle oluşan kayıplar dikkate alınmalı. Ulusal gelirdeki artıştan pay verilmeli. Vergi kayıpları giderilmeli. İşçiler daha üçüncü aydan itibaren bir üst vergi dilimine giriyor. 6’ncı 7’nci aydan sonra da yine bir üst vergi dilimine geçiyor. Ücretlerdeki vergi kesintileri çok fazla. Vergi kayıpları düzenlenmeli. Temel tüketim maddelerindeki KDV, ÖTV sıfırlanmalı. Fiyatlardaki artışlar dizginlenmeli.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN