Faiz artış döngüsüne son veren Merkez Bankası, gerekli olduğu takdirde sıkılaştırma adımlarına devam edeceğinin mesajını verdi. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle gözler TCMB’ye çevrildi. Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu faiz artışı yapılması gerektiği argümanını desteklerken, piyasa seçim sonrası faiz artışı ve maliye politikasında acı reçetenin uygulanmasını bekliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) şubat ayında beklentiler paralelinde yüzde 45 olan politika faizini değiştirmeyerek sabit tuttu. TCMB yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıklarken, enflasyon hedefe uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı oldukları mesajını vermişti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), açıkladığı verilere göre enflasyon aylık bazda yüzde 4,53 artarken, yıllık bazda yüzde 67,07’ye yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle gözler TCMB’ye çevrildi.
Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu faiz artışı yapılması gerektiği argümanını destekledi. TCMB raporunda “Yıllık enflasyon, hizmet sektöründe belirgin olmak üzere, tüm ana gruplarda yükseldi. Aylık bazda ise gıda ve hizmet grupları fiyat artışlarıyla öne çıktı.
Gıda grubu aylık fiyat artışı genele yayılarak güçlenmiş, doğrudan etkilerinin yanı sıra yemek hizmetleri kanalıyla dolaylı olarak da manşet enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etti” ifadelerine yer verdi. Enflasyondaki artış dizginlenemezken, piyasa yerel seçimler sonrası faiz artışı ve maliye politikasında acı reçetenin uygulanmasını bekliyor.
Türkiye’de enflasyon verilerinin beklenenden daha yüksek gelmesi sonrası ABD yatırım bankası JPMorgan, Türk ekonomisine ilişkin faiz beklentisini revize etti. JPMorgan, nisan ayındaki Merkez Bankası toplantısında 500 baz puanlık bir faiz artırımı bekliyor. 500 baz puan artırılması halinde faiz oranı yüzde 50’e çıkacak. ABD’li yatırım bankası, Türkiye’nin en son yüzde 45’e yükselttiği faiz artırımının artık sonuna gelindiği kanaatindeydi. JPMorgan’ın araştırma notunda, “Manşet TÜFE enflasyonu Şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2’nin ve piyasa konsensüsü olan yüzde 3,8’in çok üzerinde gerçekleşti” denildi.
‘ALTERNATİF ARAÇLARLA EK SIKILAŞTIRMA BEKLİYORUZ’
Beklentilerin üzerinde açıklanan şubat enflasyon verileri sonrası, ekonomistler reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve TCMB’nin üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki “Türkiye’nin enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz, Merkez Bankası’nın Faiz oranlarını daha fazla artırmasına henüz izin vermeyecektir. Önümüzde yüzde 70’i aşan artış ihtimalleri varken, politika faizlerinin yılın üçüncü çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde tutulmasını ve bu arada alternatif araçlarla ek sıkılaştırma yapılmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys Türkiye’nin enflasyon seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirtti. Matys, “Bu kadar negatif reel faiz oranlarıyla, enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için para politikasının yeterince sıkı olmadığı iddia edilebilir” dedi.
CİTİ: MERKEZ BANKASI DURUŞUNU GÖZDEN GEÇİREBİLİR
Türkiye’nin Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Citi, “TCMB’nin duruşunu yılın ikinci yarısında veya daha önce gözden geçirmesine yol açabilecek bir senaryoyu tamamen göz ardı edemeyiz” dedi. Citi Bank,“Ancak bize göre, daha kısıtlayıcı bir duruş için zorlayıcı bir durum söz konusu. Enflasyon dinamiklerindeki bozulmanın seküler yapısı, özel tüketimde devam eden güçlenme, TCMB’nin rezerv birikiminde son dönemde görülen ivme kaybı ve zayıf portföy girişlerinin bu varsayımı desteklediğine inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
“Mevsimsellikten arındırılmış enflasyon ölçütlerindeki bozulma bize TCMB tarafından enflasyonun ivmesinde öngörülen düşüşün iyimser tarafta kaldığını düşündürmektedir” değerlendirmesini yapan Citi, Mart ayındaki yerel seçimlerin ardından yapılması muhtemel yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamalarının görünümü daha da olumsuz etkileyeceğini düşündüklerini ifade etti.
DOLAR 32 LİRAYI GEÇTİ
Dolar tüm zamanların rekorunu kırıldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı enflasyon verilerinin ardından her gün yeni bir rekor kıran dolar yeni bir rekora daha imza attı. Pazartesi günü 31,70’e yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan dolar/TL kuru yükselişini haftanın ikinci gününde de sürdürerek sürdürerek 32,65 TL’yi aştı. Euro/TL kuru 34,46’yı görürken, Sterlin/TL kuru da tarihinde ilk kez 40’ı aştı.
FAİZ NİSAN AYINDA 500 PUAN ARTIRILABİLİR
JPMorgan, Türkiye’deki faiz sürecine ilişkin raporunu revize etti. Daha önce, Merkez Bankası’nın yüzde 45’le politika faizi artışı döngüsünü sonlandıracağını öngören banka, yeni değerlendirmesinde, 500 baz puanlık bir faiz artışının daha geleceği tahmininde bulundu. Bankaya göre, Merkez Bankası nisan ayında politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50 çıkartacak. JPMorgan bu tahminini, şubat ayı enflasyon rakamlarına dayandırdı.
JPMorgan yayımladığı araştırma notunda, “Manşet enflasyon, şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2’nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8’in çok üzerinde gerçekleşti” değerlendirmesinde bulundu. Goldman Sachs ise TCMB’nin faizi yükseltmesi riskinin arttığını savunarak “Beklenenden yüksek enflasyon ve Aralık sonundan bu yana devam eden sermaye çıkışları göz önüne alındığında, bugünkü rakamlar TCMB’nin faizleri daha da artırma riskini artırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Goldman Sachs, ancak TCMB’nin politikayı daha da sıkılaştırmayı düşünmeden önce, seçim sonrası sermaye akışlarının normalleşip normalleşmeyeceğini ve Mart ayından itibaren daha iyi ödemeler dengesi mevsimselliğini görmek isteyeceğini düşündüklerini de vurguladı.
‘POLİTİKA YETERİNCE SIKI OLMAYABİLİR’
Bloomberg, enflasyondaki beklenenin üzerindeki bu hızın, faiz artırımlarını durduran Merkez Bankası’nı yeniden alarma geçirebileceğini yazdı. Türkiye’nin enflasyon seviyesini şaşırtıcı derecede yüksek olarak nitelendiren InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys, “Bu kadar derin negatif reel faiz oranlarıyla, para politikasının enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentisini sabitlemek için yeterince sıkı olmadığı söylenebilir” dedi. Kira ve okul masrafları gibi hizmet fiyatlarındaki artış ocak ayındaki yüzde 89,7 seviyesinden şubat ayında yıllık yüzde 94,4’e yükseldi. QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, “Bu verinin ardından daha da yükselecek olan yılsonu enflasyon beklentilerindeki artış göz önünde bulundurulduğunda, Merkez Bankası’nın ikinci çeyrekte faiz artırımına gitme olasılığı daha yüksek” dedi.