Prof. Dr. Kara'dan iktidara enflasyon uyarısı: Fiyat artışları kontrolden çıktı

Prof. Dr. Kara'dan iktidara enflasyon uyarısı: Fiyat artışları kontrolden çıktı

Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'deki fiyatlama davranışlarının bozukluğuna dikkat çekti. Kara, enflasyon hedeflerine ulaşılmasının zor olduğunu belirterek, yüksek faizin gereksiz olduğunu vurguladı ve yetkilileri kapsamlı tedbirler almaya çağırdı.

Türkiye ekonomisi, yüksek enflasyonla mücadelede zorlu bir süreçten geçerken, ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar, mevcut politikaların etkinliği konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu. Prof. Dr. Kara, son dönemde gözlemlediği fiyatlama davranışlarını eleştirerek, enflasyon hedeflerine ulaşılabileceğine dair inancının giderek zayıfladığını belirtti.

TATİL REZERVASYONLARI ÜZERİNDEN ÇARPICI ÖRNEK

Prof. Dr. Kara, yaşadığı bir kişisel deneyim üzerinden fiyat artışlarının ne denli kontrolsüz ilerlediğini vurguladı. Üç hafta önce yaz tatili için otel rezervasyonu yapmak amacıyla bir tatil sitesine girdiğini belirten Kara, o dönemde fiyatların astronomik geldiğini söyledi. İki hafta sonra fiyatların düşmesini umarak siteye tekrar baktığında, fiyatların %12 oranında arttığını, bir hafta sonra ise %8 daha yükseldiğini fark ettiğini paylaştı.

Bu süreçte döviz kurlarının, enerji fiyatlarının veya ücretlerin artmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Kara, yaz tatiline uzun bir süre varken bu fiyat artışlarını anlamlandıramadığını ifade etti.

EKONOMİK POLİTİKALARA YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Türkiye’nin enflasyonla mücadelede uyguladığı programın üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, fiyatlama davranışlarındaki bozukluğun devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kara, yetkililerin bu durumu gözden geçirmesi gerektiğini savundu. "Beklentileri düzeltecek ilave tedbirler alınmayacaksa, ülkenin bu kadar yüksek faize mahkum edilmesinin anlamsız olduğunu" belirten Kara, mevcut ekonomik politikaların yeterliliği konusunda ciddi eleştirilerde bulundu.

İşte Kara'nın o paylaşımı:

"Bazı sektörlerde fiyatlama davranışını gördükçe enflasyon hedeflerine ulaşılabileceğine dair inancım giderek azalıyor.

Üç hafta önce yaz tatili için bir otel rezervasyonu yapayım dedim. İlgili tatil sitesinin sayfasına girdim, fiyatlar astronomik geldiği için elim gitmedi. İki hafta sonra tekrar denedim, belki bu fiyata satamamışlardır indirim falan vardır diye. Fiyat %12 artmıştı. Bir hafta sonra meraktan tekrar baktım, fiyatlar bir %8 daha yukarı gitmişti!

Bu arada ücretler artmadı, kur artmadı, enerji fiyatı artmadı, yaza da daha çok var: bu nasıl bir iştir pek anlam veremedim.

Program uygulanmaya başlayalı 1 yılı geçmesine rağmen fiyatlama davranışı halen bu kadar bozuksa, yetkililerin şapkayı koyup düşünmesi lazım, biz nerede eksik yapıyoruz diye. Beklentileri düzeltecek ilave tedbir alınmayacaksa da boşuna ülke bu kadar yüksek faize mahkum edilmesin."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN