Prof. Dr. Kara, Bakan Bolat'ın 'devalüasyon' açıklamasını değerlendirdi: Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim

Prof. Dr. Kara, Bakan Bolat'ın 'devalüasyon' açıklamasını değerlendirdi: Sevinsem mi üzülsem mi bilemedim

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kuru sürekli olarak artırarak ve TL’yi devalüe ederek rekabetçi olmanın mümkün olmadığını söyledi. Bolat'ın açıklamalarını sosyal medya hesabında değerlendiren Prof. Dr. Hakan Kara, "Konuya sonunda doğru yerden yaklaşıldığına sevinsem mi, yoksa 2018-2022'deki tam zıt politikalarla yaşanan gereksiz tahribatı düşünüp üzülsem mi bilemedim" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı Habertürk TV ve Bloomberg HT ortak yayınında kura yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ekonominin bir dengeler bütünü olduğunu söyleyen Bolat, sürekli olarak kurun yükseltilmesi ve Türk lirasını devalüe ederek rekabetçi olunması mümkün olmadığını belirtti.

"TÜRK LİRASINI DEVALÜE EDEREK REKABETÇİ OLUNMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Bolat, şunları söyledi:

"Yıl sonunda cari işlemler açığı hedefimiz 20-25 milyar dolar arasında. Kur artışı, fiyatlara yapışıyor, yapıştırılıyor çok kolay bir şekilde. Kuru sürekli artırarak veya Türk lirasını devalüe ederek rekabetçi olunması mümkün değil. Kur arttığı zaman bu otomatikman fiyatlara yansıtılıyor. Girdi maliyetlerine yansıtılıyor. Çok kısa bir sürede kur artışının ihracatta rekabetçilik getireceği avantaj kaybolmuş oluyor. İthalat yapanlar da bu gelişmeleri takip ediyor. İthalatçının kur artışından elde edeceği karını, ithalatçı fiyat düşürterek absorbe ediyor.”

"İLK KEZ TANIK OLUYORUM"

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından Bakan Bolat'ın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Kara, “Bu ülkede bir ticaret bakanının, kurla gelen rekabetçiliğin enflasyonla geri gideceğini söylemesine ilk kez tanık oluyorum” derken, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Konuya sonunda doğru yerden yaklaşıldığına sevinsem mi, yoksa 2018-2022'deki tam zıt politikalarla yaşanan gereksiz tahribatı düşünüp üzülsem mi bilemedim."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN