Merkez Bankası yılın üçüncü faiz kararını Perşembe günü açıklayacak. Yerli ekonomistler en az 500 baz puan faiz artışı beklediklerini ve bunun gerekli olduğunu belirtirken, yabancı kurumlar ise 250 baz puan faiz artışı tahmininde bulundu. Bazı kurumlar, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağı öngörüsünü paylaştı. Gözler TCMB kararına çevrilirken, alınan kararlarla birlikte piyasanın faiz öngörüsünde belirsizlik hakim oldu.
Enflasyon, kur sarmalı ekonominin ateşini yükseltirken, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplanacak.
Gözler Merkez Bankasına kararına çevrilirken, alınan kararlar ve yapılan açıklamalarla piyasanın faiz öngörüsünde belirsizlik hakim oldu. Şubat ayı enflasyonunun ardından yabancı finans kuruluşlarının TCMB’nin faiz artıracağına ilişkin beklentileri de yükseldi. Şubat ayında Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) şubatta yıllık olarak yüzde 67,07 artarak, yüzde 66’lık beklentiyi aşmıştı. TÜFE şubatta aylık bazda ise yüzde 4,53 arttı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8 olmuştu.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sach Merkez Bankası’nın sermaye çıkışlarını önleyebilmek için perşembe günkü toplantıdan 250 baz puan faiz artışı beklediğini açıklarken, Deutsche Bank ise 500 baz puanlık faiz artışının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu paylaştı. Yerli ekonomistler en az 500 baz puan faiz artışı beklediklerini ve bunun gerekli olduğunu belirtiyor. Bunların yanı sıra bazı kurumlar da politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulacağı öngörüsünde bulundu.
Bloomberg HT anketine katılan 24 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulması yönünde. Mart ayı faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50, en düşük tahmin ise yüzde 45 seviyesine işaret etti. Bu anket döneminde 17 kurum 2024 yıl sonuna dair faiz tahminini paylaştı. Buna göre piyasanın Mart’ta, 2024 yılının sonunda politika faizi için tahmini yüzde 45 seviyesi oldu.
500 BAZ ARTIŞ ‘YÜKSEK İHTİMAL’
Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bu ay 500 baz puan faiz artışı yapmasının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu söyledi. Türkiye’de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize eden Deutsche Bank analistleri, TCMB’nin mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının ‘yüksek ihtimal’ olduğunu ve faizin yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkabileceğini belirtti. Bank of America (BofA) ekonomistleri Zumrut İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen geçtiğimiz hafta Türkiye’ye yaptıkları gezinin ardından “Türkiye gezi notları: Artış döngüsü bitmiş olabilir ancak sıkılaşma devam ediyor” başlıklı bir not kaleme aldı. BofA ekonomistleri ise bugün kaleme aldıkları notta, “Nisan ayında 300-500 baz puanlık bir artırımı mümkün görüyoruz, ancak bu henüz bizim baz senaryomuz değil ve mart ayı enflasyonuna bağlı olacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘MERKEZ ŞARTLAR NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPACAK’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7’deki Başkent Kulisi programında ekonominin geleceği hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, Orta Vadeli Program’a vurgu yaparak ‘’Bu program Eylül’de açıklandı. 3 temel bileşeni var. 1. Bileşen dezenflasyon yani fiyat istikrarı. Şu an yüksek enflasyon sorunuyla karşı karşıyayız. Dünyada da yüksek ama bizde dalga boy yüksek. İlk olarak tek haneye düşürmeye yönelik bir program. Bunun için sıkı bir para politikası var. Merkez Bankası’ndaki arkadaşlar işlerini yapıyorlar. Merkez Bankası enflasyonu çapalayacak çerçevede parasal sıkılaşmaya gitti. Şartlar neyi gerektiriyorsa onu yaparlar. Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için ne gerekiyorsa yapacak’’ dedi.
Enflasyondaki düşüşün 2024 yılının ikinci yarısında başlayacağını belierten Şimşek ‘’Enflasyona mayıs ayı dahi yükselmeye devam edecek. Çünkü şubat ayı enflasyonunu hedef alalım. Yüzde 67. Bu şubat 2023 ve 2024 arası enflasyon. Yani son 12 ayın enflasyonu. Birincisi geçen sene bu ülkede asrın felaketi yaşandı. İnşaat girdilerinde çok büyük bir artış oldu. Aynı sektörde İşçilik maliyetlerinde ciddi bir artış oldu. İnsanlar büyük şehirlere göç etti ve kira fiyatları yükseldi. Bunlar bir kerelik bir şey ama geçen sene temmuz ağustos eylül aylarında yaşandı. Bu önümüzdeki temmuz ağustosta yaşanmayacak’’ ifadelerini kullandı.
‘TCMB’NİN BEKLENTİ ANKETİ SÜREKLİ ISKALANIYOR’
Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 70 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, geçen ay yüzde 3,17 olan mart ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,43’e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi de yüzde 42,96’dan yüzde 44,19’a yükseldi. TÜFE’de artış beklentisi 12 ay sonrası için yüzde 37,78’den yüzde 36,70’e, 24 ay sonrası için de yüzde 23,05’ten yüzde 22,67’ye geriledi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,5344 oldu. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 41,1543’ten 42,7890’a yükseldi. Bir önceki anket döneminde 34,6 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 33,3 milyar dolara indi. Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi de 31,8 milyar dolara geriledi. Cari yıl için Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) artış beklentisi yüzde 3,3’te, gelecek yıl için de yüzde 3,8’de sabit kaldı. TCMB’nin politika faizine ilişkin cari ay sonuna yönelik beklenti yüzde 45, 3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 36,62’den yüzde 36,96’ya çıktı.
Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası tarafından açıklanan mart ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’ni değerlendirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kara, grafik paylaşarak söz konusu anket sonuçlarının piyasayı ikna edemediğinin açık bir sonucu olduğuna değinerek, “Enflasyonu sürekli alttan ıskalayan bir ankete göre bile tahminler her vadede hedeflerin belirgin üzerinde ise enflasyonla mücadelede daha ikna edici bir çerçeveye ihtiyaç olduğu açıktır’’ ifadelerini kullandı.