TÜİK verilerine göre pilotluk, Türkiye'de en yüksek ortalama gelire sahip mesleklerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak bu prestijli mesleğe sahip olmak için öğrencilerin yüksek bir maliyet ödemesi gerekiyor. Pilotaj diploması, 2.1 milyon TL’lik uçuş eğitimi ücretiyle 10 milyon TL’ye kadar çıkıyor.
TÜİK'in Yükseköğretim İstihdam Göstergesi verilerini yayımlamasının ardından pilotluğun en çok kazandıran meslek olduğu görülürken, pilot olmak isteyenlerin, yıllık 300 bin TL ile 950 bin TL arasında değişen yüksek öğrenim ücretlerinin yanı sıra, ortalama 2.1 milyon TL tutarında ek bir uçuş eğitimi ücreti ödemesi gerekiyor. Bu da toplamda 10 milyon TL'yi aşan bir maliyete tekabül ediyor.
Öğrenim ücreti hariç bir de 60 bin Euro yani bugünkü kurla 2.1 milyon TL uçuş ücreti ödemesi gerekiyor.
TÜİK, ortalama kazancın en yüksek olduğu 34 bölüm sıralandı. İlk sırayı pilotaj bölümü aldı. Türkiye’de 10 yıllık pilotun aylık maaşı 152 bin TL iken, kaptan pilotlar 400 ile 600 bin TL maaş alıyor.
Pilotaj bölümü devlette sadece Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde bulunuyor ve 6 öğrenciyi de ilk 2 binden alıyor.
Vakıf üniversitelerinde ise ücretler şöyle:
Özyeğin Üniversitesi: 950 bin TL+60 bin Euro uçuş ücreti.
THK Üniversitesi: 580 bin TL+80 bin dolar uçuş ücreti.
Karatay Üniversitesi: 440 bin TL+59 bin 500 Euro uçuş ücreti.
İstanbul Aydın Üniversitesi: 300 bin TL+ uçuş ücreti.
İstanbul Okan Üniversitesi: 8 taksitle 527 bin TL+ uçuş ücreti