Petrol fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası hakkındaki açıklamaları, zayıf Çin verilerinin talep endişelerini artırması ve yatırımcıların OPEC+'nın arz politikasına ilişkin toplantısını beklemesiyle geriledi. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 82,63 dolardan işlem görüyor. Bu gelişmeler, petrol piyasasında düşüş eğilimini destekliyor ve yatırımcılar arasında OPEC+ toplantısına ilişkin beklentilerin ön planda olduğunu gösteriyor.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikası ve Ortadoğu'daki siyasi gelişmelerin etkisiyle şekilleniyor. Brent petrolün varili, Cuma günü 84,53 dolara kadar yükselmiş olsa da günü 82,79 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Ancak, saat 09.37 itibarıyla varil başına fiyatı yüzde 0,19 azalarak 82,63 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 78,14 dolardan alıcı buldu.
PETROL TALEBİNDE AZALMA
Fiyatlardaki bu düşüşte, ABD Merkez Bankası yetkililerinin faiz indirimine gitmeyeceklerine dair açıklamaları etkili oldu. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine indirecek kadar sıkı olup olmadığının belirsiz olduğunu ve fiyat baskılarının hala güçlü olduğunu ifade etti. Bu durum, yüksek faiz oranlarının ABD dolarını güçlendirmesi ve petrolü diğer para birimlerine göre daha pahalı hale getirmesiyle sonuçlanıyor. ABD dolar endeksi, saat 09.12 itibarıyla 105,31 seviyesinde bulunuyor ve bu da petrol talebinde azalma yaratıyor.
Öte yandan, Ortadoğu'daki ateşkes görüşmeleri de petrol fiyatlarını etkiliyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde Refah'a yönelik büyük bir saldırıya karşı olduklarını ve Gazze'ye yardımların girişini kolaylaştırmalarını istedi. Bu müzakereler, arz endişelerini azaltarak petrol fiyatlarını düşürücü etkide bulunuyor.
Bununla birlikte, 1 Haziran'da gerçekleşecek OPEC ve OPEC+ Bakanlar Toplantısı öncesinde grup ülkelerinin gönüllü ham petrol arzı kesintilerine devam edeceği beklentileri de fiyatlar üzerinde baskı yaratıyor.
Petrol fiyatlarındaki bu karmaşık dinamikler, piyasalarda dalgalanmalara yol açarken, yatırımcılar da dikkatlerini ABD'nin para politikasına ve Ortadoğu'daki siyasi gelişmelere çevirmeye devam ediyor.