Petrolde sert düşüş

Petrolde sert düşüş

Brent petrolünün varil fiyatı, Türkiye piyasalarının tatilde olduğu dönemde sert bir düşüş yaşayarak 76 dolar seviyesine geriledi. Perşembe akşamı 80 dolara yakın seyreden petrol, Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerle değer kaybetti. Bu arada, içeride akaryakıt fiyatlarında indirim beklentileri arttı.

Petrol fiyatları son günlerde 80 doların üzerinde kalmakta zorlanıyor. Türkiye piyasalarının tatile girdiği geçen perşembe akşamı 80 dolara yakın seviyelerde seyreden Brent petrolünün varil fiyatı, cuma günü ve bu hafta başında yeniden düşüşe geçti ve 76,30 dolara kadar geriledi.

PETROL FİYATLARININ GERİLEME SEBEPLERİ

Petrol fiyatlarındaki düşüşün arkasında birkaç temel etken bulunuyor. Jeopolitik riskler devam etmesine rağmen Orta Doğu'daki ateşkes görüşmeleri arz endişelerini azaltıyor. Ancak, petrol fiyatları üzerindeki asıl baskı talep kaynaklı. Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve ABD’de sürüş mevsiminin sonuna yaklaşılması, talep düşüşüne neden olarak fiyatların gerilemesine yol açıyor.

OPEC+ VE ÜRETİM ARTIŞI

OPEC+ Grubunun ekim ayından itibaren petrol üretimini artırmayı planladığı belirtiliyor. Bu durum, arz endişelerini artırarak fiyatlarda düşüşü destekliyor. OPEC+’ın kararlarına göre, günde fazladan 180 bin varil üretileceği ifade ediliyor. Siyasi kriz nedeniyle Libya’daki üretim ise yarıya düşmüştü, bu da global arz dengelerini etkiliyor.

AKARYAKIT FİYATLARINA ETKİSİ

Petrol fiyatlarındaki gerileme, akaryakıt fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda spekülasyonlara yol açtı. Doların son günlerde stabil seyretmesi ile birlikte, “akaryakıt fiyatlarına indirim gelir mi?” soruları gündeme gelmiş durumda. İstanbul Avrupa yakasında 2 Eylül 2024 itibarıyla benzin fiyatı litresi 43,24 TL, motorin (mazot) litre fiyatı ise 43,16 TL olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN