Petrol fiyatlarında düşüş: Dört ayın en düşük seviyesinde

Petrol fiyatlarında düşüş: Dört ayın en düşük seviyesinde

OPEC+'nın üretim planı ve zayıflayan talep, petrol fiyatlarını düşürmeye devam ediyor. Brent petrol fiyatları, yeni günde de kayıplarını sürdürerek 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol fiyatları, OPEC+'nın arz fazlası endişelerini artırmasının ardından yeni günde de kayıplarını sürdürerek yüzde 0,96 azalarak 77,61 dolar seviyesine geriledi.

Fiyatlardaki düşüşte, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+'nın üretim kesintilerini eylülden itibaren kademeli olarak azaltacağını açıklaması ve dünyanın en büyük petrol tüketicilerinde ekonomik hareketliliğin zayıflaması etkili oldu.

Pazartesi günü petrol fiyatları yüzde 4 gerileyerek neredeyse 4 ayın en düşük seviyesine indi ve 7 Şubat'tan bu yana ilk kez 80 doların altında kapandı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol fiyatları da yüzde 3,6 düşüşle varil başına 74,22 dolar ile yaklaşık 4 ayın en düşük seviyesinden kapandı.

Yeni günde de petrol fiyatlarında kayıplar sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.59 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,96 azalarak 77,61 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,31 dolardan alıcı buldu.

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEPLERİ

OPEC+ Üretim Kesintilerinin Kademeli Kaldırılması: OPEC+, Nisan 2023'te açıklanan günlük 1,65 milyon varillik ek gönüllü kesintileri Aralık 2025 sonuna kadar, Kasım 2023'te açıklanan günlük 2,2 milyon varillik ek gönüllü kesintileri ise bu yıl eylül sonuna kadar uzatma kararı aldı. Bu kararla sekiz üyenin gönüllü kesintilerini ekim ayından itibaren kademeli olarak kaldırılması için alan bırakmış oldu.
Jeopolitik Risklerin Azalması: Ukrayna'daki savaşın azalması ve jeopolitik risklerin azalması da petrol fiyatlarındaki düşüşe katkıda bulundu.

Talebin Zayıflaması: Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinde ekonomik hareketliliğin zayıflaması ve bazı rafinerilerin faaliyet oranlarını düşürmesi de talebin zayıflamasına ve fiyatlardaki düşüşe yol açtı.

DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Uzmanlar, OPEC+'nın kademeli olarak üretim kesintilerini kaldırmasının ve küresel petrol stoklarının artmasının petrol fiyatlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor. Bazı analistler ise yüksek faiz oranları ve ABD gibi OPEC dışı üreticilerin artan üretimi ışığında petrol fiyatlarının kademeli olarak düşüşe geçeceğini savunuyor.

Bağımsız petrol analisti Gaurav Sharma ise "OPEC+ hafta sonu kararı aldığında, oldukça iyi tedarik edilen bir ham petrol piyasasında tüccarlar azalan risk priminin yanı sıra makro tabloyu da hesaba kattı ve net açığa geçti" dedi.

OPEC+'nın üretim planı ve zayıflayan talep, petrol fiyatlarını düşürmeye devam ediyor. Uzmanlar, fiyatların önümüzdeki dönemde de düşmeye devam etmesini bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN