Pandemi sonrası ticaret satış hacminde bir ilk

Pandemi sonrası ticaret satış hacminde bir ilk

TÜİK verilerine göre, ticaret satış hacmi 2024 Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Temmuz dönemi Ticaret Satış Hacim Endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre, ticaret satış hacmi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında bir azalma gösterdi. Bu oran, pandemi dönemi olan Mayıs 2020'den sonra ticari satışlarda yaşanan en belirgin düşüş olarak kayıtlara geçti.

PANDEMİ SONRASI EN SERT DÜŞÜŞ

2024 Temmuz ayında ticaret satış hacmindeki bu düşüş, pandemi sonrası dönemde ticaret sektöründe yaşanan en ciddi daralma olarak değerlendiriliyor. Ticaret satış hacminin 2021=100 temel yıl endeksi ile ölçülen bu azalmanın, ekonomik durgunluk ve tüketici talebindeki değişimlerle ilişkilendirilebileceği belirtiliyor.

SEKTÖREL DAĞILIMDA DÜŞÜŞ VE ARTIŞLAR

Ayrıntılı sektörel verilere göre, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 10,8 oranında önemli bir azalma gösterdi. Bu azalma, hem toplu hem de bireysel taşıma araçlarına olan talebin azaldığını işaret ediyor. Aynı dönemde toptan ticaret satış hacmi yüzde 5,6 azalırken, perakende ticaret satış hacmi ise yüzde 5,4 artış gösterdi.

AYLIK BAZDA KAYIP

Temmuz ayında ticaret satış hacmi, bir önceki aya göre de yüzde 0,6 oranında bir düşüş yaşadı. Bu aylık azalma, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacminin yüzde 1,4, toptan ticaret satış hacminin yüzde 1,0 oranında düştüğünü gösteriyor. Perakende ticaret satış hacmi ise bu dönemde yüzde 0,8 artış gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN