Özel üniversitelere fiyat ayarı! Kafaya göre zam dönemi bitti: İşte özel okulların fiyatları

Özel üniversitelere fiyat ayarı! Kafaya göre zam dönemi bitti: İşte özel okulların fiyatları

Geçtiğimiz günlerde özel üniversite fiyatlarına gelen zam duyanları şaşkına çevirirken üniversite ücretleri için emsal karar geldi. Artık hiçbir kurum kafasına göre zam yapamayacak. İşte konuya ilişkin detaylar ve özel okulların fiyatları…

Hem üniversite tercihi yapacak olan adayların hem de halihazırda özel üniversitede okuyan milyonlarca öğrencinin gündeminde özel üniversite zamları var. Geçtiğimiz günlerde bazı özel üniversitelerin aniden zam yapmaları ciddi derecede tepki toplarken, mahkemeden tüm öğrencilere emsal olacak bir karar çıktığı öğrenildi. Söz konusu bu kararla beraber üniversiteler 12 aylık TÜFE ortalaması dışında zam yapamayacak.

yeni-proje-17.jpg

EMSAL KARAR ÇIKTI

Özel üniversitelerin yaptığı zamlar karşısında zor bir sürece giren öğrencilere mahkemeden emsal karar çıktı. Söz konusu bu karara ilişkin konuşan avukat Mustafa zafer, "Bu karar her öğrenci için bir emsal niteliğindedir. Bu kararı emsal göstererek okuduğu üniversitenin kendisinden talep ettiği fahiş fiyatları mahkemeye taşıyabilir" dedi.

KAFAYA GÖRE ZAM YAPMA DEVRİ KAPANDI

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, tercih dönemi sürecinde olan öğrenciler için ve halihazırda özel üniversitede okuyan öğrenciler için üniversiteler zamlı ücretlerini açıkladı. Bazı öğrenciler ve veliler yüzde 150’ye varan zamlarla karşı karşıya kalırken rakamlar ciddi boyutlara ulaştı.

Bu kapsamda yüzde 145 oranında zamla karşılaşan bir üniversite öğrencisi söz konusu bu durumu mahkemeye taşıdı. İstanbul 11 Tüketici Mahkemesi’nin 2023 yılında verdiği karar geçtiğimiz günlerde İstinaf Mahkemesi’nde onaylandı. Bu karara göre üniversiteler 12 aylık TÜFE ortalaması haricinde zam yapamayacak.

yeni-proje-18.jpg

TÜFE’NİN DIŞINA ÇIKILAMAYACAK

İ.M.Z. isimli özel üniversite öğrencisi, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde yıllık ücretinin 54 bin 998 liradan 125 bin 650 liraya çıkarılmasının ardından İstanbul 11. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkemeden TÜİK tarafından yayınlanan 12 aylık TÜFE ortalamasının dikkate alınarak zam yapılması talebinde bulunuldu. Söz konusu bu durum 21 Eylül 2023 tarihinde karara bağlandı. Alınan kararla beraber üniversitelerin 12 aylık TÜFE ortalaması dışında zam yapamayacağına hükmedildi.

TÜM ÖĞRENCİLERİ İLGİLENDİREN BİR KARAR

Avukat Mustafa Zafer, 11. Tüketici Mahkemesi’nin kararıyla ilgili olarak şunları söyledi:

‘’Bu karar öncelikle fahiş zamlar için emsal niteliği taşıyor. İstinaf Mahkemesi’nde de onaylanan karara göre konut, iş yeri kiralarına uygulanan 12 aylık TÜFE ortalamasının dikkate alınmasına hükmedildi. Geçtiğimiz yıl 100 bin liraya okuyan bir öğrenci yeni öğretim yılında en fazla 165 bin lira ödeyecek. Mahkeme, yıllık zam dışında bir de taksitli ödemelerde vade farkı alınmasıyla ilgili de karar vermiş. Buna göre bir önceki yıl taksitli ödemelerde alınmayan vade farkının yeni öğretim yılında da alınmayacağına hükmetmiş. Yani üniversiteler taksitli ödemelerde vade farkı alamayacak. Bu karar her öğrenci için bir emsal niteliğindedir. Bu kararı emsal göstererek okuduğu üniversitenin kendisinden talep ettiği fahiş fiyatları mahkemeye taşıyabilir.”

yeni-proje-19.jpg

ÖZEL OKULLARIN ZAMLI FİYATLARI: 2024-2025 AKADEMİK YILI ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Koç Üniversitesi, 2024-2025 akademik yılı için yıllık ücretlerini belirledi. Tıp Fakültesi dışındaki programlar ve Yabancı Dil Hazırlık Programı için belirlenen ücret, 1 milyon 75 bin TL oldu. Geçen yıl 530 bin TL olan ücretler, bu yıl %103 oranında artış gösterdi. İki taksitli ödemelerde güz dönemi için toplam ücret 1 milyon 156 bin TL’ye çıkacak, burada da %15 oranında bir zam uygulanacak.

SABANCI ÜNİVERSİTESİ

Sabancı Üniversitesi, yeni akademik yıl için lisans programları ve hazırlık dil eğitimi ücretini 1 milyon 100 bin TL olarak belirledi. Önceki yıl bu ücret 510 bin TL idi ve bu yıl %115 oranında bir artış yaşandı. İki taksitli ödemelerde, bahar dönemi için ücretler %20 oranında zamlanarak toplam 1 milyon 210 bin TL’ye yükselecek.

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Bilkent Üniversitesi, 2024-2025 yılı için tüm bölümler için yıllık eğitim ücretini 620 bin TL olarak açıkladı. Geçen yıl bu ücret 310 bin TL iken, bu yıl %100 oranında bir artış yaşandı. İki taksitli ödeme seçeneklerinde, bahar yarıyılı ödemesi 6 aylık enflasyon farkıyla hesaplanacak.

ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ

Özyeğin Üniversitesi, fakülteler bazında belirlediği ücretlerle dikkat çekiyor. İşletme, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik, Hukuk, Sosyal Bilimler ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülteleri için yıllık ücret 950 bin TL olarak belirlendi. Bu rakam, geçen yıl 475 bin TL'ydi.

İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mühendislik, Doğa Bilimleri ve Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakülteleri için yıllık ücreti 745 bin TL olarak belirledi. Bu ücret, geçen yıl 297 bin 500 TL idi ve bu yıl büyük bir artış yaşandı. Üniversitenin hazırlık programı ücreti ise 697 bin 500 TL olarak açıklandı.

Özel üniversitelerdeki bu yüksek fiyat artışları, aileler ve öğrenciler için mali planlamanın önemini artırıyor. Bu artışların arkasındaki nedenler ise genellikle enflasyon, işletme maliyetleri ve talep artışı olarak gösteriliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN