Otomotiv dünyası BYD'nin Türkiye yatırımının etkilerini konuşuyor: TOGG'a rakip mi ortak mı?

Otomotiv dünyası BYD'nin Türkiye yatırımının etkilerini konuşuyor: TOGG'a rakip mi ortak mı?

Elektrikli araç devi BYD'nin Türkiye'de fabrika kurma kararı, otomotiv sektöründe büyük bir heyecan yarattı. Özellikle Türkiye'nin yerli otomobili TOGG'un geleceğine dair sorular gündeme geldi. Uzmanlar, BYD'nin pazara girişiyle rekabetin artacağını ve TOGG'un pazar payını etkileyebileceğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak bilinen Çinli BYD firmasının Türkiye’de fabrika kurma kararı, hem Türkiye hem de Avrupa pazarında dikkatleri üzerine çekti. Türkiye’nin ‘milli otomobili’ olarak lanse edilen TOGG’un en büyük rakiplerinden biri olan BYD’nin, 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de kuracağı fabrikanın iç pazarda ve Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı Avrupa otomotiv pazarında dengeleri değiştirmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu’nun katılımıyla imzalanan anlaşmaya göre, Çinli BYD, Manisa yakınlarında 1 milyar dolarlık yatırımla yılda 150 bin adet elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç üretecek. Üretilen otomobillerin yaklaşık yüzde 50’sinin AB ülkelerine ihraç edilmesi öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması planlanan tesis, yaklaşık 5 bin kişilik doğrudan istihdam yaratacak.

TÜRKİYE OTOMOTİV PAZARI VE AVANTAJLARI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın verdiği bilgilere göre, yıllık yaklaşık 35 milyar dolar ile Türkiye’nin ihracatında lider sektör olan otomotiv alanında, Türkiye’de sekizi küresel on üç marka üretim yapıyor. Türkiye, yatırımcılar için Gümrük Birliği yoluyla Avrupa pazarına ve yirmi üç ülkeyle imzalanmış olan serbest ticaret anlaşmalarıyla pek çok ihracat pazarına erişim imkanı sunuyor. Türkiye’nin AB standartlarında üretim geleneği, güçlü otomotiv tedarik sanayi ve alanında uzman nitelikli otomotiv istihdamı, ülkenin öne çıkan avantajları arasında yer alıyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

DW Türkçe'den Aram Ekin Duran'ın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, BYD’nin doğrudan yatırımı ile Türkiye’nin Avrupa otomotiv pazarındaki gücünü artıracağını belirterek, “Bu yatırım diğer Çinli şirketler ve dünya markalarının Avrupa stratejilerini gözden geçirmelerini sağlayacaktır. Elektrikli araçlarda yerlilik oranının artmasıyla yan sanayimizin güçlenmesini ve binlerce iş imkanı oluşturmasını bekliyoruz” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan ise BYD’nin Türkiye’de üretim kararı almasının sanayi ve üretim hayatı açısından memnuniyet verici olduğunu belirtti. Bahçıvan, “Yatırım sürecinin kısa sürede tamamlanarak, üretimin 2026 yılı sonunda başlamasını diliyorum” dedi.

Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik ise Türkiye iç pazarının otomotivde 1 milyon adetlik bir pazar olduğunu belirterek, “Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisinin ülkemizde üretim yapacak olması, endüstrimizi bir adım ileriye götürecek. Bu yatırım, Türkiye’nin yeşil dönüşümü yolunda önemli bir adım” diye konuştu.

TOGG’UN DURUMU VE PAZAR ETKİLERİ

Çinli otomotiv devinin Türkiye’de elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araç üretimi kararı, Türkiye’nin 'milli otomobili' olarak lanse edilen TOGG’un durumunu da gündeme getirdi. Kasım 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) projesi, ilk elektrikli otomobilini 29 Ekim 2022'de banttan indirdi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, TOGG 2024’ün ilk 6 ayı itibariyle, yaklaşık yüzde 36’lık pazar payı ile Türkiye elektrikli otomobil pazarında lider konumda bulunuyor. Ancak Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, BYD’nin gelmesiyle büyüyecek pazarın TOGG’un pazar payını düşürebileceğini belirtti. Yalçın, “Fiyat ve kalite açısından rekabetin artması iyi bir gelişme. Ama TOGG ve benzeri markalar biraz pazar payı kaybedebilir. Çünkü BYD çok güçlü bir üretici” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN