Mart ayında gerçekleşen belediye seçimlerinden sonra tüm belediyelerin önceki dönem borçları tek tek ortaya dökülmeye başladı. Özellikle son günlerde gündemde yer alan belediye borçları kapsamında SGK tarafımdan yeni bir adım atıldı. Çığ gibi borcu olan 5 belediye ise öne çıktı. İşte detaylar…
Son günlerin en önemli tartışma konularından biri 1402 belediyenin borçlu olan 1307'sinin 96 milyar TL olan borcunu nasıl ödeyeceği oldu. Hangi adımların atılacağı merak edilirken SGK’nın izlemesi gereken yol mevzuatta açıkça belirtiliyor. Mevzuattaki kurallar kapsamında borçlu belediyeler ilk olarak masaya oturacak ve ödeme yöntemleri önerilerini dinleyecek. Borçlar için yapılandırma ve taksitlendirme imkanı sağlanacak. Belediyelerin ödemediği borçlar genel bütçe vergi gelirlerinden kesilecek. Öte yandan belediye şirketlerinin ödemediği borçlar da icra yoluyla tahsil edilecek.
SGK’NIN BELEDİYELERE YÖNELİK TAHSİLAT STRATEJİLERİ
Sabah'ta yer alan habere göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediyelere ait 96 milyar TL'yi bulan prim alacaklarını tahsil etmek için çeşitli yöntemler uyguluyor. Bu borçların tahsilatı için belirlenen yöntemler, belediyeleri ödeme yapma konusunda sıkı bir şekilde denetliyor. İşte SGK'nın belediyelerden prim alacaklarını tahsil etme yöntemleri:
YÜZDE 3 GECİKME CEZASI UYGULAMASI
SGK, belediyelere ödemelerini düzenli olarak yapmaları için belli bir süre tanıyor. Personel bildiriminin takip eden ayın 26’sına kadar yapılması ve prim ödemelerinin ise bu dönemi takip eden ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Ödemelerin zamanında yapılmaması durumunda ilk üç ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanıyor, ardından gecikme faizi devreye giriyor.
YAPILANDIRMA VE TAKSİTLENDİRME İMKANLARI
Belediyeler ödeme yapmadıkları takdirde, SGK borçların yapılandırılması ve taksitlendirilmesi konusunda müzakerelere başlıyor. Belediyeler, borçlarını ödeyebilmek için ellerindeki gayrimenkulleri teklif edebiliyor. Ancak, okul, hastane ve cami gibi kamuya ait açık alanlar ve belediyelerin işlerini yürüttüğü binalar, bu süreçte SGK tarafından alınmıyor.
BÜTÇE GELİRLERİNDEN KESİNTİ
Diğer bir tahsilat yöntemi olarak, belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden kesinti yapılabiliyor. Ancak bu uygulama yalnızca belediyelerin kendi borçları için geçerli olup, belediye şirketlerinin borçları için uygulanamıyor.
SON ÇARE İCRA
Tüm bu ödeme yöntemlerine rağmen borçlar ödenmediğinde, SGK son çare olarak icra yöntemini devreye sokuyor. Özellikle belediye şirketlerinin borçları için icra, en etkili tahsilat yöntemi olarak değerlendiriliyor.
BELEDİYELERİN BORÇLARI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
Verilere göre, 1307 belediyenin toplam 96 milyar TL'lik prim borcunun büyük bir kısmı belediyelerin şirketlerine ait. Bu borçların büyük bir kısmı ise CHP’li belediyelere ait. Özellikle 30 büyükşehir belediyesinin borçlarının yüzde 76'sı CHP’li belediyelere ait.
Bazı belediyelerin borçlarındaki artış dikkat çekiyor:
- Adana Büyükşehir Belediyesi: 2019'da 327 milyon TL olan prim borcu, Mart 2024 itibarıyla 3 milyar TL’ye çıkarak 9 kat arttı.
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi: 2019'da 70.8 milyon TL olan borcu, 2024'te 3.3 milyar TL'ye ulaşarak 46 kat artış gösterdi.
- Ankara Büyükşehir Belediyesi: 160.4 milyon TL olan borcu, 5 yılda 25 kat artarak 5.7 milyar TL’ye yükseldi.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi: 2019'da 6.1 milyon TL olan borcu, beş yıl içinde 5.4 milyar TL’ye çıkarak rekor bir artış yaşadı.
- Şişli Belediyesi: 127 milyon TL olan borcu, 2024'te 1.8 milyar TL’ye çıkarak 13 kat arttı.