Koronavirüs salgını sürecinde en çok zarar eden orta ölçekli işletmeler (KOBİ) için Nefes Kredisi hayata geçiriliyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Denizbank aracılığıyla verilecek Nefes Kredisi başvuru tarihi 1 Haziran 2021 Salı gününden itibaren başlayacak. İşte, Nefes Kredisi başvuru işlemleri ve detaylar...
Ciro kaybı yaşayan şirketlere dönük 'Nefes Kredi Paketi'nin şartları netleşti. 1 Haziran 2021 Salı gününden itibaren başvuruların alınacağı Nefes Kredisi ilk 6 ay ödemesiz, yıllık yüzde 17.5 faizle 200 bin TL'ye kadar verilecek. Geri ödemesi ise 12 ay olacak. Orta ölçekli işletme sahiplerine yönelik olan kredi paketiyle kovid-19 salgınıyla işleri durma noktasına gelen KOBİ'lere 'nefes' aldırması planlanıyor.
NEFES KREDİSİ BAŞVURULARI NE ZAMAN?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Nefes Kredisi'ne başvurular 1 Haziran 2021 Salı gününden itibaren alınacak. Başvuruların son gününe ilişkin bir bilgi bulunmuyor. Firmalar, üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle banka şubelerine başvurabilecek.
Nefes Kredi Paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde 10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde hayata geçirilecek. Kampanyadan 135 bin işletmenin faydalanması bekleniyor.
NEFES KREDİSİ'NE KİMLER BAŞVURUBİLİR?
Nefes Kredisi ile yıllık cirosu 10 milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan, ticaret, deniz ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret borsasına kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansman imkanı sağlanacak.
2020 yılı cirosu 1 milyon lirayı aşmayan KOBİ'ler azami 50 bin lira, cirosu 1-10 milyon lira olan KOBİ'ler ise azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. TOBB ve oda-borsalar da kaynaklarını bu bankalarda değerlendirerek projeye katkı sunacak.
NEFES KREDİSİ VEREN BANKALAR 2021
İşletmelere ilk 6 ay ödemesiz dönem imkanı sağlanacak Nefes Kredisi uygulamasında, kredi geri ödemeleri 12 eşit taksitte yapılacak. Söz konusu uygulamada Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak olup, faiz oranı yıllık yüzde 17,5 olarak belirlendi.
1 Haziran 2021 Salı gününden itibaren başvuruların alınacağı Nefes Kredisi'ne katılım sağlayan bankaların listesi şöyle:
* Ziraat Bankası
* Vakıfbank
* Halkbank
* Türkiye İş Bankası
* Garanti Bankası
* Yapı Kredi Bankası
* Akbank
* Denizbank
* Ziraat Katılım Bankası
* Vakıf Katılım Bankası
NEFES KREDİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Cirosu 10 milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan firmalar, 1 Haziran 2021'den itibaren üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle Nefes Kredisi için banka şubelerine başvurabilecek. Krediden faydalanmak isteyen işletmeler, üyelik belgesini oda-borsalara gitmeden, çevrim içi ortamda TOBB veya oda-borsaların sistemlerinden e-belge olarak da edinebilecek.
İŞ DÜNYASI NEFES KREDİSİ'NDEN MEMNUN
* Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: 6 ay boyunca ne anapara ne faiz ödemesi olacak. İnşallah o zamana kadar aşılamanın da etkisiyle işler normale dönecek.
* İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Nefes kredisinin bu zorlu süreçte katkı sağlayacak. Nefes Kredi Paketi'ni yeni normalleşme etabında işletmelerimizi tünelin sonuna ulaştıracak en sağlam vasıtalardan biri olarak görüyoruz.
* İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz: Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iş dünyası, nefes kredisi sayesinde gerçekten nefes alacak.
* Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: İş insanları olarak bu adımlardan çok memnunuz. Krediye başvuracak olan firmaların bunu suiistimal etmemesi ve nefes kredisini amacı dahilinde kullanmaları çok önemli.
* Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Kredi, 10 milyon liranın altında cirosu olan firmalara gerçekten nefes aldıracak.