Bankalardan araç, konu, ihtiyaç kredisi çekmek ve telefon operatörlerinden taksitli telefon/tablet satın almak için kredi puanınızın 1500 ve üzeri olması gerekiyor. Findeks'ten kredi notunuzu sorgulayabilir, e-Devlet'ten risk durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Tüm finansal geçmiş ve bankalarla olan ilişkilerin Kredi Kayıt Bürosu tarafından analiz etmesi ile kişiye özel 'kredi puanı' elde edilir. Kredi çekmek, kredi kartı almak, bazı ürünleri taksitli satın almak için kredi puanınızın belli bir sınırın altında olmaması gerekiyor. Kredi puanınızı Findeks'ten kolayca öğrenebileceğiniz gibi, bunun için başka yöntemler de bulunmaktadır.
ANINDA KREDİ NOTU ÖĞRENME 2020
Kredi puanını sorgulamanın tek yolu, Findeks web sitesine girmek veya bankanızdan bunu istemektedir. Findeks'ten ve bankanızdan belli bir ücret karşılığı kredi notunuzu detaylıca öğrenebilirsiniz. Ayrıca, e-Devlet aracılığıyla ücretsiz olarak kredi risk durumunuzu da sorgulayabilmeniz mümkün. Fakat e-Devlet'te yer alan 'kredi risk durumu', 'kredi notunuz' değildir.
FİNDEKS İLE KREDİ NOTU NASIL ÖĞRENİLİR?
Kredi Kayıt Bürosu'na ait bir hizmet olan Findeks ile kredi notunuzu detaylı bir şekilde görüntüleyebilir ve PDF dosyası olarak cihazınıza indirebilirsiniz. Kredi notu sorgulama işlemini, müşterisi olduğunuz bankadan, Findeks aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Banka şubelerine şahsen giderek kredi notunu veznedardan talep edebilirsiniz. Aynı zamanda bankanızın internet sayfasını ve mobil uygulamasını kullanarak da kredi notunuzu öğrenmeniz mümkün. Her iki yöntem için belli bir ücret ödemeniz gerekeceğini unutmayın.
E-DEVLET İLE KREDİ NOTU ÖĞRENME EKRANI
Kredi risk durumunuzu ve bankaların size tanıdığı toplam limiti e-Devlet portalı üzerinden ücretsiz olarak sorgulayabilirsiniz. e-Devlet'te yer alan kredi risk durumunun, Findeks'teki kredi notuna göre belirlendiğini hatırlatalım.
e-Devlet portalına giriş yaptıktan sonra, arama bölümüne 'Risk Merkezi Raporu Başvurusu' yazın ve aynı isimle çıkan seçeneğe tıklayın. Sağ üst köşede 'Yeni Başvuru' butonuna tıklayın. Sonraki sayfada ise 'Kredi Limit ve Borç Bilgileri Raporu' seçeneğini seçin ve aşağıdaki 'Devam Et' butonuna basın. Yeni gelen ekranda ise 'Başvur' butonuna basarak kredi risk durumunuzu talep edin.
KREDİ PUANINI ÜCRETSİZ ÖĞRENMEK
Bilindiği üzere telefon operatörleri, belirli taahhütler karşılığında taksitle akıllı telefon veya tablet bilgisayar satışı yapmaktadır. Bu cihazların satışı için kredi notunuzu kontrol edip, izin verilen sınırın üzerinde puana sahip olmanız durumunda satış işlemini gerçekleştirmektedir. Kredi notunuzu öğrenmek için ilave ücret istenmemektedir. Bu işlem sırasında kredi notunuzu görevli kişiden öğrenebilirsiniz.
KREDİ NOTU KAÇ OLMALI?
Kredi kullanabilmek için belli bir kredi notuna sahip olmanız gerekiyor. Bankaya ve kişinin gelir durumuna göre kaç puanla kredi kullanılabileceği değişmektedir. Fakat bir genelleme yapılması gerekilirse kredi notu 1500 ve üzeri olanlar için 'kredi uygun' olarak değerlendirilir.
Kredi notunun bazı durumlarda daha yüksek olması gerekebilir. Kredi notunun yüksek tutulabilmesi için bazı gerekli şartlar vardır. Kredi notunun yüksek tutulması için aylık kredi ve kredi kartı ödemeleri düzenli yapılmalıdır. Bu kredi notunun yüksek olmasındaki en temel unsurdur.
0-500: Kredi alma ihtimali düşük olan puan türüdür.
500-800: Kredi başvurusu talebine riskle bakılan ancak ipotek veya kefil gösterme ile kredi verilebilecek olan puan türüdür.
800-1100: Kredi alması muhtemel olan az riskli gruptur.
1100-1400: Borçlarını zamanında ödeyebilen ve kredi notu iyi olan grupta yer almaktadır.
1400 ve üzeri: Tüm bankalardan kredi kullanabilen ve düşük faiz ile kredi alabilen gruptur.
KREDİ NOTUNU YÜKSELTMEK İÇİN ÖNERİLER
* Aylık kredi ödemeleri bütçeye göre yapılandırılmalıdır.
* Borçlar bir kredi üzerinde birleştirilmelidir
* Kredi kartı asgari ödemesi bir gün dahi olsa geciktirilmemelidir
* Çok fazla kredi başvurusu yapmak kredi notunu düşürür korkusu yaşayanlar olabilir. Kredi başvurusunun çok olması kredi notunu düşürmez. Fakat bankaların gözünde kötü bir izlenim bırakabilir. Örneğin, bir ayda 10 tane kredi başvurusu yapmış olan kişi bankaların gözünde riskli grubunda yer alır. Bu yüzden de kişinin kredi talebi onaylanmayabilir.