Mobil bankacılık kullananlar dikkat! Bu işlemi yaptıysanız kontrol edin. Tüm paranız çöp olabilir

Mobil bankacılık kullananlar dikkat! Bu işlemi yaptıysanız kontrol edin. Tüm paranız çöp olabilir

Günümüzde çoğu kişi banka işlemlerini mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştirmekte. Peki bu uygulamalar ne kadar güvenli? Ortaya çıkan son detay ise bankada parası olanları endişeye boğdu. Mobil bankacılık kullananlar dikkat! Milyonlarca kullanıcıyı yakından ilgilendiriyor. Bu işlemi yaptıysanız kontrol edin. Tüm paranız çöp olabilir. Dolandırıcıların yeni yönetimi ağızları açık bıraktı. İşte detaylar haberimizde...

Mobil bankacılık kullanan milyonlarca kişi için uzmanlardan yeni bir kritik uyarı yapıldı. Yeni dönemde para transferi yaparken mutlaka hesabınızı kontrol edin. Dolandırıcıların yeni tuzağı ağızları açık bıraktı. Tüm paranızı tek işlemle aniden farklı hesaplara aktarıyorlar. Önlem alınmazsa tüm paranızdan olabilirsiniz. Peki dolandırıcıların tuzağından kurtulmak için neler yapılmalı? Mobil bankacılık kullanırken neye dikkat edilmeli? İşte merak edilen tüm detaylar...

MOBİL BANKACILIK KULLANANLAR DİKKAT! BU İŞLEMİ YAPTIYSANIZ HEMEN KONTROL EDİN

Son günlerde sosyal medyada sıklıkla mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılık olayları gündeme gelmekte. Mağdurlar yaptıkları açıklamalarda, mobil bankacılık sisteminde tanımlı ön onaylı kredilerin çekilerek başka hesaplara havale edilmesi suretiyle dolandırıldıklarını açıkladılar. Peki böyle bir şey nasıl mümkün oluyor? Uzmanlar detayları tek tek anlattı.

Konunun uzmanları yaptıkları açıklamalarda bahse konu bankanın veri sızdırdığını ve bu sızıntı doğrultusunda dolandırıcılık vakalarının ortaya çıktığını belirttiler. Uzmanlar şu anda bu şikayetlerin tek bir banka özelinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Bazı mağdurlar, kendi kredi başvurularının reddedildiğini, sonrasında dolandırıcıların adlarına rahat bir şekilde kredi çıkartarak başka hesaplara aktardığını açıkladılar.

yeni-proje-2024-10-21t100402-357.jpg

TÜM PARANIZ ÇÖP OLABİLİR

Bu dolandırıcılık vakalarını nasıl engelleyebilirsiniz? Şu anda atacağınız en emin adım tabi ki hesabınızı kapatmak olacaktır. Fakat hesabınızı bazı nedenlerden kapatamıyorsanız, mobil bankacılık üzerinden transfer ve işlem seçeneklerini kısıtlayarak uygulamadan para transferini ya da kredi başvurusunu tamamen etkisiz hale getirebilirsiniz. Bu hesapların tekrardan aktif hale gelebilmesi için direkt olarak şubeye başvuruda bulunmanız gerekiyor.

MOBİL BANKACILIK UYGULAMASI NASIL GÜVENLİ HALE GELİR?

Anti-virüs ve Anti-spyware programı kullanınız;

Bilgisayarınızda lisanslı anti-virüs ve casus programlara karşı anti-spyware programı yüklü olmalıdır. Bu programın içinde yer alan virüs tanımlamalarını düzenli olarak güncellemeli, tüm sisteminizi virüs taramasından geçirmelisiniz.

Güvenlik Duvarı (Firewall) programı kullanınız;

Güvenlik duvarı, gelen ve giden ağ trafiğini kontrol ederek bilgisayarınıza ya da bilgisayar ağınıza yetkisiz veya istemediğiniz kişilerin çeşitli yollardan erişim sağlamasını engellemeye yarayan yazılım veya donanımdır. Bilgisayarınıza güvenlik duvarı kurmalı ve aktif olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

İşletim sisteminizi güncel tutmalısınız;

İşletim sistemleri de düzenli olarak (sonradan keşfedilen güvenlik boşluklarını gidermek için) güncellenmesi gerekir. Lütfen bu güncellenmeleri düzenli olarak yapmaya özen gösteriniz.

yeni-proje-2024-10-21t100337-701.jpg

E-postaları açmadan önce güvenilirliğini kontrol ediniz;

Tanımadığınız kişilerden gelen (özellikle ilişiğinde dosya bulunan) e-postaları açmamalı; bankanızdan gelmiş gibi görünüp, size kullanıcı kodu /parola/kredi kartı ya da banka kartı numarası soran ya da kişisel bilgilerinizi güncellemenizi isteyen e-postaları asla dikkate almayınız.

Mobil Şifre ve Mobil İmza kullanımı ile iki kademeli güvenlik sağlayabilirsiniz;

Mobil SMSŞifre ve Mobil AnahtarŞifre ürünlerinden dilediğinizi seçerek tek kullanımlık şifre üretebilir ve bu sayede iki kademeli güvenlik sağlayabilirsiniz. Mobil İmza elektronik ortamda kimliğinizi doğrulayarak ıslak imza ile eşdeğer işlem yapabilmenize olanak sağlayan bir hizmettir.

Bankamızın Kişisel Erişim Güvenliği uygulamalarını kullanabilirsiniz;

İnternet Bankacılığı hizmetimizde kişiselleştirilebilen Erişim Güvenliği uygulaması bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde istekleriniz ve alışkanlıklarınız doğrultusunda tanımlamalar yapabilirsiniz. Tüm bu uygulamalara “güvenlik ayarlarım” menüsünden ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN