Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! Yeni nesil ödeme zorunluluğu geliyor: Bu kurala uymayanlara ceza yağacak

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! Yeni nesil ödeme zorunluluğu geliyor: Bu kurala uymayanlara ceza yağacak

1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeni nesil ödeme cihazı alması zorunlu olan işletmelere, bu kurallara uymayanlara cezalar uygulanacak. Vatandaşlar da, yüksek komisyon taleplerine karşı ihbarda bulunabiliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması ve kredi kartı ödemeleri kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Uygulamaların kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı hedeflediği belirtiliyor.

yeni-proje-23.jpg

YENİ DÜZENLEME DETAYLARI

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme kabul etmeyen işletmelere yönelik denetimlerin sıkılaştırıldığını açıkladı. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmeler için zorunlu hale gelmesiyle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi hedefleniyor.

CEZALAR HIZLA UYGULANACAK

Denetimlerde yeni nesil cihaz bulundurmayan ya da kredi kartıyla ödeme seçeneği sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini belirten Şimşek, bankaların yüksek komisyon oranlarını gerekçe göstererek haksız fiyat artışlarına gitmemeleri gerektiğini vurguladı.

yeni-proje-21.jpg

VATANDAŞLARA İHBAR HAKKI

Şimşek, kartla ödeme seçeneği sunmayan veya yüksek tutarlar talep eden işletmeleri ihbar eden vatandaşların, GİB aracılığıyla gerekli denetimlerin yapılmasını sağlayabileceğini belirtti. Bu konuda gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı ifade edildi.

BANKALARA DA CEZA KESİLECEK

Yeni düzenlemeyle birlikte, bankalar ve ödeme kuruluşları da yanlış uygulamalardan dolayı ceza ile karşılaşacak. Bu ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiğini belirten Şimşek, hatalı POS cihazlarının kullanımını sona erdirmek için bankalara resmi yazılar gönderildiğini açıkladı. Kayıt dışı ekonominin azaltılması amacıyla çalışmaların süreceği vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN