Milyonlarca EYT'liye kötü haber! Prim desteği kaldırılıyor: İşverenler artık cebinden ödeyecek

Milyonlarca EYT'liye kötü haber! Prim desteği kaldırılıyor: İşverenler artık cebinden ödeyecek

EYT’li binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Önümüzdeki günlerde yeni düzenlemeler yürürlüğe girecek ve bu düzenlemeler içerisinde bulunan madde gereği EYT’lilerin prim desteği kaldırılacak. İşte konuya ilişkin detaylar…

Halk TV’de yer alan habere göre, 1 Eylül itibarıyla sosyal güvenlik alanında önemli düzenlemeler yürürlüğe giriyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi kapsamında işverenlere sağlanan sigorta prim desteği sona erdiriliyor. Bu değişiklik, emekli olup aynı işyerinde çalışan EYT’lilerin sosyal güvenlik prim yükünü artıracak. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları prim oranında da bir artış yapılacak. İşte detaylar...

yeni-proje-2.jpg

PRİM DESTEĞİ SONA ERİYOR

EYT düzenlemesi çerçevesinde, emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışanlara işverenlere sağlanan yüzde 5 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indirim hakkı, 1 Eylül itibarıyla kaldırılacak. Bu destek yaklaşık 17 aydır geçerliydi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanıyordu. Şimdi, emekli çalışanlar için işverenler, asgari ücret üzerinden aylık 1.013 lira daha fazla sosyal güvenlik primi ödeyecek. Örneğin, emekli bir çalışana brüt 30 bin lira ödeniyorsa, işverenin ödediği prim 6.750 liraya yükselecek.

yeni-proje-4.jpg

KISA VADELİ SİGORTA KOLLARI PRİMLERİ ARTIYOR

Yeni düzenlemeyle birlikte kısa vadeli sigorta kolları prim oranı da artacak. Mevcut yüzde 2’lik oran, 1 Eylül itibarıyla yüzde 2.25’e yükselecek. Bu değişiklik, asgari ücretli bir çalışanın prim ödemelerinde yaklaşık 50 lira artış anlamına geliyor. Şu an işverenler, asgari ücretli için kısa vadeli sigorta primi olarak 400 lira öderken, bu tutar Eylül'den itibaren 450 lira olacak.

p-1.jpg

EYT’Lİ ÇALIŞANLARI VE İŞVERENLERİ ETKİLEYECEK

Yeni düzenlemeler, hem EYT’li çalışanların hem de kısa vadeli sigorta kollarındaki prim maliyetlerini artıracak. İşverenlerin sosyal güvenlik maliyetleri yükselecek ve bu durum, emekli çalışanların prim yükünü de eşitleyecek. Eylül’den itibaren uygulamaya girecek olan bu değişiklikler, işverenlerin bütçelerinde önemli bir etki yaratacak. Söz konusu bu durum ise EYT’li vatandaşların işsiz kalmasına yol açabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN