Merkez Bankası'nın yayımladığı Finansal İstikrar Raporu'nda yüksek limitlerin, bireylerde gelirleri ile uyumlu olmayan harcama davranışına ve tüketim talebine yol açabileceği uyarısında bulunuldu. Kredi kartı limitlerinin ve ödeme koşullarının bireylerin gelirleriyle ve enflasyon ile uyumlu bir şekilde belirlenmesinin önemi vurgulandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hazırlanan Finansal İstikrar Raporu’nda, hanehalkı borcunun milli gelire oranındaki düşük seviyenin korunduğu ancak bireysel kredi kartı borcunun payının arttığı vurgulandı.
Raporda kredi kartı harcamalarının sonradan taksitlendirilmesi veya borcun tamamının ödenmeyerek faize bırakılması, özellikle borçlanma maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde bireylerin temerrüt riskini artırabildiği belirtildi.
Tanımlanan yüksek limitlerin, bireylerde gelirleri ile uyumlu olmayan harcama davranışına yol açtığı uyarısında bulunulan raporda, "Kredi kartı limitlerinin ve ödeme koşullarının bireylerin gelirleriyle1 ve enflasyon ile uyumlu bir şekilde belirlenmesi, finansal istikrara ek olarak cari denge ve fiyat istikrarı açısından da önem arz etmektedir" ifadeleri yer aldı.
AKTİF KART KULLANAN KİŞİ SAYISINI 28 MİLYONA YAKLAŞTI
Kredi kartında aktif kart kullanan kişi sayısını 28 milyona yaklaştığı belirtilen raporda, 2024 ocak ayı itibarıyla bireylere tanımlanan toplam kredi kartı limiti 4,2 trilyon TL’ye, toplam kart bakiyesi de 1,3 trilyon TL’ye ulaştığı aktarıldı.
Hanehalkının finansal yükümlülüklerindeki artışta kredi kartı borçlarının belirleyici olduğuna işaret edilen raporda, “Tüketici temel mal ve hizmet enflasyonu, dijitalleşme kaynaklı kullanım kolaylıkları, ödemelerde banknot kullanımının azalarak kart kullanımının yaygınlaşması, bankaların yüksek limit artırımları, kredi kartı taksit imkanları gibi faktörler kredi kartı bakiye büyümesinde etkili olmuştur” ifadeleri yer aldı.
Bloomberg: Türkiye'de ekonomi rüzgarları değişiyor... Yatırımcılar TL tahvillerine akın ediyor