Merkez Bankası rezervlerinde sınırlı artış! Önceki hafta 512 milyon dolar inmişti

Merkez Bankası rezervlerinde sınırlı artış! Önceki hafta 512 milyon dolar inmişti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, geçen hafta sınırlı bir artış göstererek 153,9 milyar dolara ulaştı. Bu artış, önceki haftalardaki daha belirgin yükselişlere kıyasla daha sınırlı bir seyir izledi.

TCMB verilerine göre, 19 Temmuz itibarıyla toplam rezervler 114 milyon dolar artarak 153 milyar 796 milyon dolardan, 153 milyar 910 milyon dolara yükseldi. Swap hariç net rezervler ise 22,9 milyar dolara çıktı. Veriler şöyle:

Brüt rezervler: 94 milyar 345 milyon dolardan 94 milyar 695 milyon dolara yükseldi.

Altın rezervleri: 59 milyar 451 milyon dolardan 59 milyar 214 milyon dolara inerek hafif bir düşüş yaşadı.

Net uluslararası rezervler: Bir önceki haftaya göre 512 milyon dolar azalarak 47 milyar 701 milyon dolara geriledi.

Öte yandan, önceki hafta 47 milyar 701 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 512 milyon dolar azalarak 47 milyar 189 milyon dolara indi.

Uzmanlara göre, Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikası ve döviz piyasası müdahaleleri, rezervlerin hareketliliğini doğrudan etkiliyor.

Ülkenin dış ticaret dengesi ve yabancı sermaye girişleri, rezervlerin genel seyri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Swap anlaşmaları, rezervlerin kullanımında esneklik sağlarken, aynı zamanda riskleri de beraberinde getiriyor.

TCMB rezervleri, ülkenin dış finansman kapasitesi ve döviz piyasasındaki konumu açısından önemli bir gösterge. Rezervlerin yeterli seviyede olması, ülkenin dış şoklara karşı daha dirençli olmasını sağlıyor. Uzmanlara göre, rezervlerin yapısı ve kullanımı da dikkatle takip edilmeli. İlerleyen dönemlerde, küresel piyasalardaki gelişmeler ve TCMB'nin izleyeceği politikaların, rezervlerin seyri üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN