İktidarın açıkladığı ve 100 milyar liranın hedeflendiği tasarruf tedbirlerinin dar gelirlinin sırtına yüklendiği eleştirileri yapıldı. Şirketlere ve üst düzey kamu görevlilerine bir kısıtlama getirmeyen tedbirlerin çalışanın servisiyle sınırlı kaldığı ifade edildi. Ancak kamu çalışanlarının servisinin kaldırılmasına yönelik kararın da gözden geçirileceği belirtildi. Uygulamanın kurumun inisiyatifine bırakılacağı ifade edildi.
İktidarın tasarruf tedbirleri kapsamında kamu personel servislerinin kaldırılması kararına tepkiler çığ gibi büyüdü. Sendikaların toplu sözleşme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı davaların ardından, iktidar bu kararını yeniden değerlendirmeye alıyor.
Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda tasarrufta yapay zeka dönemi
SENDİKALAR HAREKETE GEÇTİ
Servis uygulaması, 2015 yılından bu yana toplu sözleşmelerle güvence altına alınmış ve Türkiye genelinde 120 bin memurun yararlandığı bir hak. Ancak 13 Mayıs'ta açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında servislerin kaldırılması kararı, memurların tepkisine neden olmuş ve sendikaları harekete geçirmişti.
Yeni düzenlemeyle, servis uygulamasının devam edip etmeyeceği kararı kurum ve kuruluşların inisiyatifine bırakılabilir. Bu, memurların ulaşım sorununu çözmek için kurumların farklı çözümler üretebileceği anlamına geliyor.
Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde toplu taşıma imkanlarının yetersizliği ve mesai saatlerinin yoğunluğundan dolayı servisler, memurlar için önemli bir ulaşım alternatifi. Bu nedenle servislerin kaldırılması kararının gözden geçirilmesi, memurlar tarafından olumlu karşılanıyor.