Markete giden 50 liradan aşağı bulamıyor! Tarlada 3 liraya düştü: Hasat fazla olunca çiftçinin elinde patladı

Markete giden 50 liradan aşağı bulamıyor! Tarlada 3 liraya düştü: Hasat fazla olunca çiftçinin elinde patladı

Tarım ülkesi olarak nitelendirilen Türkiye’nin en büyük yeşil biber üretim merkezi bu yıl talep sıkıntısı yaşıyor. Geçtiğimiz sene artış gözlemlenen bölgede bu sene ne yazık ki azalma söz konusu. Tarlada 3 liraya kadar düşen biberlerin markette 50 liradan satılması hem çiftçiyi hem vatandaşı şaşkına çeviriyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Türkiye’nin en büyük yeşil biber üretim merkezlerinden biri olan Bursa, bu yıl biber üreticilerinin zor günler geçirmesine neden olacak bir krize sahne oldu. Geçen yıl biber ihracatında yaşanan yüzde 50'lik artışa karşın, bu yıl hem iç hem de dış piyasada talep ciddi oranda düştü. Sonuç olarak, biber üreticileri ellerinde kalan ürünlerle baş başa kaldı.

osman-celikten-2yo0.jpg

BİBER FİYATLARINDA ŞOK DÜŞÜŞ

Bursa'nın biber üretiminde önemli bir rol oynayan Yenişehir ilçesi, özellikle Avrupa pazarına sağladığı biberle biliniyor. Ancak, geçen yıl 25 TL’den satılan biberin bu yıl fiyatı 3 TL'ye kadar düştü. Üreticiler, ürün fazlalığı ve plansız ekim nedeniyle ciddi bir zarara uğradı. Çiftçiler, geçen yıl kazandıran ürünlerin bu yıl yüzde 90'a varan zararlar getirdiğini belirtiyor.

ÜRETİCİLER DESTEK BEKLİYOR

Biber üreticileri, mevcut durumun çözülmesi için Tarım Bakanlığı'ndan ve yerel tarım müdürlüklerinden yardım talep ediyor. Üreticiler, plansız ekim yerine daha dikkatli bir üretim planlaması yapılmasını ve ihracat bağlantılarının önceden kurularak pazar dalgalanmalarının önlenmesini istiyor.

hakki-cetin-96bs.jpg

“ÜRÜN ÇOK TALP YOK”

Yenişehir ilçesi Yolören köyü muhtarı ve biber üreticisi Osman Çelikten, “Geçen sene yeşil ve kırmızı bibere talep fazlaydı, bu sene ürün çok, talep yok. Hiç biber ekimi yapmayan arkadaşlar bile 100 dönüm biber dikti. Herkes kendi kafasına göre ekim yaptı. Bu yıl kimsenin yüzü gülmüyor. Depoda üründen adım atacak yer yok” açıklamasını yaptı.

Geçen ay haftalık 40 bin TL kazanırken bu hafta 10 bin TL kazandığını belirten Çelikten, gelen paranın 5 bin TL'sini ilaca, 3 bin TL'sini gübreye harcandığını ifade etti.

BİBERİN FİYATI PAZARDA 50 LİRAYA ÇIKTI

Biber üreticisi Ergün Sal, bir yandan biberin satılmasının sebeplerini açıklarken bir yandan pazarda biber fiyatlarının 50 liralara kadar çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

“Temmuz ayının başında tarladan ilk çıkan biber 25 TL, markette fiyatı ise 70 TL idi. Biber tarlada kaldı. Benim 15 dönüm biber alanım var. Üretim maliyetim dekar başına 50 bin TL, işçilik ve toplam maliyet hariç. Biberi ortalama 10 TL'den satarsam ancak maliyetini çıkartırım. Böyle giderse dekar başına 50 bin TL zarar etmiş olacağım.”

ergun-sal-zz3q.jpg

“DÜKKAN DEĞİL Kİ KAPATASIN”

Çiftçilerin yüzde 90’inin borçlu olduğunu belirten Sal, “Bu dükkan değil ki 'kapatıyorum' diyesin. Seneye borç bulup tekrar ekeceksin. Bunu ülkeyi yönetenler de biliyor, o yüzden bir şey yapmıyorlar. Türkiye’nin nüfusu, gıda ihtiyacı belli. Bizim TÜİK diye bir kurumumuz var. Ne iş yaptığı belli değil. Üretim planlamasını çıkarsa böyle olmazdı. Sanayi ürünlerinin devreye girmesi lazım. Aracılar devre dışı bırakılmalı” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN