İngiltere Merkez Bankası'nda tutulan diğer ülkelere ait altın varlıklarından 400 tonluk bölümün satılıp dövize çevrildiği ileri sürüldü. İşlemin alelacele şekilde piyasa fiyatının altında gerçekleştiğinin iddia edilmesi dikkat çekti. Bloomberg'in Londra piyasasına hakim uzmanlara dayandırdığı habere göre, satışta adres belirtilmedi ancak bu çapta varlığın ancak bir merkez bankası tarafından elden çıkarılabileceği belirtildi. Milyar dolarlık muamma soru işaretlerine yol açtı.
İngiltere Merkez Bankası’nda depolanan altın iddialara göre, ismi verilmeyen bir merkez bankası tarafından dolara çevrildi. Yapılan işlemin piyasa fiyatının 1 dolar altında gerçekleştiği paylaşılırken, kaynaklar bunun ancak bir merkez bankasına yapılacağını söyledi. İngiliz kaynaklar bu tablonun sadece ABD doları veya diğer para birimlerini yükseltmek için önemli miktarda rezerv satması sonrasında oluşabileceğini kaydetti.
Pandemiyle birlikte başlayan ekonomik daralma tüm dünyayı etkisi altına aldı. Özellikle bu süreçte faiz, enflasyon ve kur sarmalı gelişmekte olan birçok ülke ekonomisine negatif etki yaratırken, Türkiye de bundan etkilenen ülkeler arasına girdi. Bunun üzerine bir de Rusya-Ukrayna gerilimi eklenince enerji ve gıda krizi baş gösterdi. Tüm dünyada enflasyonu sert vuran savaş çanlarına ülkeler tek tek önlem almaya çalışıyor. Yüksek enflasyonla birlikte paralarını korumak isteyen ülkeler faiz artışlarını mubah görürken, Türkiye tam tersi reaksiyon göstererek kuru yeniden zirveye enflasyonu da yükselişe doğru çevirdi. İddialara göre, yaşanan kur artışına Merkez Bankası döviz satışıyla müdahale ederken, eksilen rezervler de yeniden gündem konusu oldu. Dünyada birçok Merkez Bankası bu girişimi yaptığı düşünülürken, Londra’da yapılan altın satışı da dünya ekonomi gündeminin en önemli konuları arasına girdi. Önceki gün Merkez Bankaları kasalarındaki altın, Londra kriterinin 1 dolar altında işlem gördü. Bloomberg’in haberine göre, İngiltere Merkez Bankası’nda depolanan altınların ismi verilmeyen bir merkez bankası tarafından dolara çevrildiği bunun üzerine merkez bankalarının varlıkların bir kısmını kaybedeceği kaydedildi. Alışılmışın dışında bir fiyattan işlem gören altın borsasında düşük fiyattan işlem yapıldığı kaydedildi. Habere göre, İngiltere Merkez Bankası’nın kasalarında, dünyanın en büyük altın stokları yer alıyor. Diğer merkez ve ticari bankalarının da emanet altını olan BOE’de 5 bin 676 ton külçe altın bulunuyor. Merkez bankaları tarafından tutulan altın, genellikle büyük kurumlar arasında ikili işlemlerde genellikle piyasa oranının birkaç senti içindeki fiyatlarla alınıp satılıyor.
‘BÖYLE BİR İNDİRİM ANCAK MERKEZ BANKASINA YAPILIR’
Habere göre, konuya yakın kaynaklar son günlerde BOE’den yapılan altın ticaretinde gösterge fiyatlarının altında satış olduğunu söylüyor. Yapılan işlemler ons başına gösterge fiyatların bir dolar altında işlem yapıldığı paylaşılanlar arasında. Kaynaklardan biri böyle büyük bir indirimin anca merkez bankası gibi büyük bir kuruma yapılacağını söyledi. İddiaya göre bu işlem, büyük bir kurumun ABD doları veya diğer para birimlerini yükseltmek için önemli miktarda rezerv satması sonrasında oluştu. Dünya Altın Konseyi’nin son verilerine göre, merkez bankaları 2021’de altın varlıklarını yaklaşık 456 ton artırdı. Dikkate değer alıcılar arasında 2009’dan bu yana ilk alımını yapan Brezilya, Tayland ve İrlanda oldu.
‘KURUMLAR DOLAR TUTMAK İSTİYOR’
FED ve BOE gibi kurumlar agresif parasal sıkılaştırmaya hazırlanırken, finansal kurumlar daha fazla faiz getiren dolar tutmak istiyor. Habere göre, 2022’de satın alma yavaşlayabilir ve dolar, gelişmekte olan piyasa ülkelerinin para birimleri ve borçlanma maliyetleri üzerinde baskı oluşturarak yedi yılın en büyük yıllık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.
‘TÜRKİYE’NİN LONDRA’DA 450 TON REZERVİ VAR’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski doktoru ve 22. Dönem Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez “450 ton Türk altın rezervinin İngiltere’de tutuluyor. Bunun 400 tonunun satılarak dolar alındığı ve dövizin frenlenmeye çalışıldığı, vatandaşların altınlarının bu nedenle finansal sisteme dahil edilmek istendiği konuşuluyor Londra’da” açıklamasını yaptı. İktisatçı Artunç Kocabalkan ise “Londra’da 25 milyar dolarlık altın satışını bir merkez bankası yapmış haberi doğruysa, beceriksizlik kelimesi yetersiz kalır” dedi. İddialara göre yabancı basında “TCMB fiili rezervleri bilançoda göründüğünden en az 25 milyar dolar daha kötü” paylaşımları da yapıldı.
‘BU REZERVLER EKONOMİK SIKINTILAR DÖNEMİNDE KULLANILIR’
Döviz ve altın rezervlerinin ne işe yaradığını anlatan ekonomist Mahfi Eğilmez, bloğunda bir yazı paylaştı. Altının dış ticarette, günlük hayatta dünya çapında alışverişte kullanılan ve herkes tarafından kabul gören bir rezerv para olduğunu anlatan Eğilmez “Günümüzde Merkez Bankaları altın ve yabancı para bulunduruyorlar. Bu para ve altınlara uluslararası rezerv adı veriliyor. Bu rezervleri bir çeşit ekonomik sıkıntı hallerinde başvurmak üzere biriktirilmiş tasarruflar olarak düşünmek mümkündür. Örneğin ekonomik sıkıntılar nedeniyle döviz gelirinde aksama olan bir ekonomi bu rezervlere başvurarak ithalatını bir süre daha sürdürebilir. Çin’i bir yana bırakırsak uluslararası rezervler konusunda gelişme yolundaki ekonomilerin dövizi, gelişmiş ekonomilerin ise altını rezerv olarak tercih ettiklerini görürüz. Bunun nedeni çok açıktır. Gelişme yolundaki ekonomilerin parası rezerv para değildir, yani dünya ticaretinde veya alış verişlerde kullanılmaz. O nedenle başlarına bir sıkıntı geldiğinde kullanılmak üzere dolar, euro gibi rezerv paraları biriktirirler. Gelişmiş ekonomiler ise kendi paraları ya rezerv para ya da en azından dünya ticaretinde geçerli para olduğu ve o parayı basma yetkisi de kendilerinde olduğu için parasal rezerv tutmaya ihtiyaç duymazlar. Buna karşılık onların altın rezervlerinin yüksekliği geçmişte kâğıt parayı altın karşılığı basmalarından dolayı ellerinde biriken altın stokundan kaynaklanır” dedi.
‘TCMB’DE HESAPLAR ŞEFFAF BÖYLE BİR İŞLEM YAPMAZ’
Merkez Bankası’nın altınlarından da bahseden Mahfi Eğilmez şöyle bir yazı paylaştı: “TCMB’nin döviz ve altın rezervlerine baktığımızda rezervlerdeki düşüşü açıkça görebiliyoruz. Rezervlerde ortaya çıkan bu erimeyi giderebilmek için son dönemde alınan önlemler arasında kur korumalı mevduat uygulaması ve ihracat gelirlerinin yüzde 40’ının TCMB’ye satılması yer alıyor. Bu önlemlere karşın rezervlerde artış olmadı tersine azalma var. Bu da bize TCMB’nin rezarvlarden döviz satışına devam ettiğini gösteriyor. Bugünlerde ortaya atılan bir iddia da son günlerde Londra’da yüksek miktarda altın satıldığı, satış miktarının yüksekliğine bakıldığında bu satışın ancak bir merkez bankası tarafından yapılmış olabileceği iddiasıydı. Bu satışı, kuru denetim altında tutmak isteyen ülke merkez bankalarından birisinin yapmış olabileceği düşünülüyordu. Kuşkular TCMB üzerinde yoğunlaştı. Uluslararası altın ağırlığı ölçüsü olarak troy ons (31,1 gram) kullanılıyor. Buna göre yaklaşık toplam 658 milyon gram tutarındaki altın 21.2 milyon ons ediyor. Bu toplamın 3.8 milyon onsu (2.5 milyon onsu TCMB’ye, 1.25 milyon onsu da bankalara ait). İngiltere Merkez Bankası’nda saklanıyor (bu altınların orada bulunmasının amacı swap işlemi yapabilmek). Bugün itibarıyla altının ons fiyatı 1.846 dolar. Buna göre TCMB’nin rezervlerinde ye alan ve İngiltere Merkez Bankası’nda tutulan altın miktarının piyasa değeri (3,8 milyon ons x 1.846 USD) yani 7 milyar dolar ediyor. Merkez Bankası’nın iddia edildiği gibi böyle bir işlem yapıp yapmadığını önümüzdeki hafta Perşembe günü bankanın analitik bilançosu yayınlandığında net olarak göreceğiz. Her ne kadar günümüzde yol göstericiliğini yitirmiş olsa da geçmiş deneyimim ve birikimim, bana, TCMB’nin böyle bir işlem yapmayacağını söylüyor. Her şeye karşın TCMB hesapları en açık hesaplardan birisidir ve uluslararası kuruluşlar (IMF, BIS, OECD) bu verileri günü gününe yakından izlerler.”
HERKES SATARKEN TÜRKİYE ALIM YAPTI
Küresel merkez bankası altın rezervleri şubat ayında 6 ton olarak gerçekleşti. Böylelikle 2020’den bu yana görülmeyen şekilde merkez bankaları art arda iki ay net satış gerçekleştirmiş oldu. Bununla birlikte, yıllık 18 tonluk kümülatif düşüşe rağmen, küresel altın rezervleri 35 bin 600 tonun üzerinde kaldı. Bu rakam, 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Şubat ayı faaliyeti az sayıda bankayla sınırlıydı. Ayın en çok satış yapan ülkesi Özbekistan olurken, Türkiye en yüklü alımı yapan ülkeydi. Özbekistan, altın rezervlerini 22 ton azaltarak Aralık 2020’den bu yana en düşük altın rezervi seviyesi olan 339 tona düşürdü. Şubat ayındaki satıştan sonra bile ülkenin altın rezervleri toplam rezervlerin yüzde 59’unu oluşturuyor. Kazakistan, ocak ayındaki 17 tonluk satışın ardından şubat ayında 5 ton daha sattı. Altın rezervleri şu anda toplam 380 ton yani toplam rezervlerin yüzde 69’u ile Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede. Katar 6 ton, Moğolistan 1 ton ve Almanya 1 ton ile diğer büyük satıcılardı. Net alımlara, şubat ayında altın rezervlerine 25 ton ekleyen Türkiye hakim oldu. Bu, yılbaşından bu yana alımları 35 tonun üzerine çıkardı. Toplam altın rezervi 429 tona toplam rezervlerin yüzde 27’si seviyesine geldi. Hindistan aynı dönemde 2.6 ton satın alarak toplam altın stokunu 758 tona çıkardı. İrlanda, ay boyunca rezervlerine 1 ton altın ekledi. Toplam altın varlığı, İrlanda’nın altın satın almaya başladığı 2021 Ağustos ayının sonundan bu yana yüzde 88 artışla 11 tonun üzerine çıktı.
REZEVLER NETTE 3.5 MİLYAR DOLAR GERİLEDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) brüt döviz rezervleri geçen haftaya göre 4 milyar 821 milyon dolar düşüş gösterdi. TCMB verilerine göre, geçtiğimiz hafta 66 milyar 19 milyon dolar olan rezervler, 13 Mayıs ile sona eren haftada 61 milyar 198 milyon dolara geriledi. TCMB altın rezervleri 41 milyar 641 milyon dolardan 40 milyar 743 milyon dolar seviyesine geldi. Böylece TCMB toplam rezervleri 107 milyar 659 milyon dolarken 101 milyar 941 milyon dolara indi. Aynı dönemde TCMB’nin net uluslararası rezervleri 3 milyar 466 milyon dolar düşüş gösterdi. Geçtiğimiz hafta 14 milyar 995 milyon dolar olan net uluslararası rezervler 13 Mayıs ile sona eren haftada 11 milyar 529 milyon dolara geldi.