Kripto piyasasında deprem! Bitcoin neden bu kadar düştü? Yatırımcılar bunu hesaba katmamıştı

Kripto piyasasında deprem! Bitcoin neden bu kadar düştü? Yatırımcılar bunu hesaba katmamıştı

EFT onayıyla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Bitcoin’de işler tersine döndü. 71 bin dolara kadar çıkmayı başaran lider kripto birimi, rekor düşüşle 60 bin doların altına geriledi…

Kripto paralarda aşağı yönlü hareketlilik sürüyor. 60 bin doların altına kadar düşen Bitcoin’de haftalık değer kaybı %7 olurken, aylık düşüş de %11’i geçti. NTV’den Doğan Özkan’ın aktardığına göre, Bitcoin’de yaşanan geri çekilmenin asıl sebebi hem ETF’lere giren para girişinin soğuması hem de FED’e dair indirim senaryolarının negatife dönmesi.

Doğan Özkan, Bitcoin’de yaşanan bu geri çekilmeyle ilgili şunları aktardı:

“Yılın başında piyasalar Fed'in 6 faiz indirimine gitmesini bekliyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise Fed'in bu yıl 1 faiz indireceğine dair bile şüpheler var. ABD Merkez Bankası'nın faizi 20 yılın en yüksek seviyesinde tutma ihtimali haliyle kripto paraları cazip bir yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. Bitcoin'in yanı sıra bir diğer başat aktörler Ethereum ve Solana tarafında da 2022'den bu yana en uzun haftalık değer kayıplarını takip ediyoruz. Bitcoin'in zirveyi görmesinden bu yana bu coinlerdeki düşüş %30'a yakın. Üstelik bu durum Ethereum spot ETF onayının konuşulduğu pozitif iklimde bile böyle.

Bitcoin spot ETF'lere yoğun girişleri takip ettik. Ancak bu piyasaya yeni para girişi olduğu anlamına gelmiyor. Piyasa aktörlerine göre hali hazırda Bitcoin yatırımcısı olan bireyler de varlıklarını spot ETF'lere taşımış olabilir. Dolayısıyla Bitcoin ETF girişlerine yansıyan rakamlar "Yeni yatırımcı girişi var" demenin tam karşılığı değil. Bu yıl içerisinde kripto para piyasasına net para girişinin 15 milyar dolara yakın seviyelerde olduğu öngörülüyor. Ancak bu 2021'de 45, 2022'de 40 milyar dolar seviyesindeydi. Yılın geri kalanı için konuşmak erken olsa da bu giriş fiyatı yukarı yönlü götürmekten oldukça uzak.

bitcoin-neden-dustu-1.jpg

KİLİTLİ TOKENLERİ AÇMAK ÖNEMLİ ETKEN OLABİLİR

Kripto para piyasalarında düşüşü etkileyebilecek bir diğer konu ise kilitli tokenlar. TokenUnlocks'ın araştırmasına göre 138 token'dan 120'sinin kilidi bu yıl içinde açıldı veya açılacak. Söz konusu tokenların değeri ise 58 milyar dolar seviyesinde.

Kilitli bir şekilde alınan tokenlar arz fiyatından ortalama yüzde 40 daha ucuz oluyor. Bu noktada bu satışlar veya bu satışlardan etkilenmek istemeyen yatırımcılar da çıkış yapıyor olabilir.

Son olarak CoinShares verisine göre dijital varlıklardan üst üste 2 haftada toplam 584 milyon dolarlık çıkış gerçekleştiğini de hatırlatmak gerekiyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN