Son dönemlerin en gözde yatırım aracı olan kripto paralar gündemi oldukça meşgul ediyor. Öyle ki kripto paralar ile işlem yapmanın sınırı yoktur. Bu işlemlerden biri de kripto para madenciliğidir. Peki, kripto para madenciliği nedir, ne işe yarar? Kripto para madenciliği nasıl yapılıyor? Detaylar haberimizde...
Kripto paralar, sanal ya da dijital olarak kendi borsalarında işlek görmektedir. Söz konusu işlemlerin ise bir sınırı yoktur. Kripto paralarla yapılan işlemler arasında en çok dikkat çeken ve araştırılan işlem ise kripto para madenciliğidir.
KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NE OLUYOR?
Kripto para üretiminde Blockchain teknolojisine başvurulmaktadır. Blok zincir üstüne şifrelenerek sanal para üretimi gerçekleştirilir. Bu sanal paraların üretilmesinde kullanılan başka yöntem de kripto para madenciliği olarak bilinen mining isimli yöntemdir.
Özel yazılım ve donanımı olan cihazların karışık problemleri çözümleyerek sanal para işlemini onaylaması ve bunun ardından yeni üretilen sanal parayla ödüllendirme yöntemi kripto para madenciliğidir. Özellikle bitcoinde olmak üzere bütün işlemlerde bu yöntem kullanılmaktadır.
KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ NASIL YAPILIYOR?
Mining için güçlü ekran kartı işlemcisi olan cihazlar ile donanımlara ihtiyaç vardır. Özel ekipmanı olan sistemlerin sayesinde yapılan madencilik, blok zinciri oluşturmaya yarıyor. Yeni blok zincir oluşturabilmek için matematiksel tabanlı işlemlerin doğru çözülmesi şarttır. Karmaşık problemlerin güçlü donanımı olan cihazlarca çözülmesi ve transfer işlemlerinin gerçekleştirilmesi, yatırımcıların kripto para kazanmalarına yardımcı olur.
KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ KAÇ ÇEŞİTTİR?
Kripto para madenciliği üç çeşittir. Bunlar şunlardır:
- BİREYSEL MADENCİLİK - SOLO MADENCİLİK
Bu türde toplu katılım şartı yoktur. Kişilerin şahsi bilgisayar ve ekipmanlarına bağlı madenciliktir. Kişiler tek başlarına madencilik işini yapabilmekteler. Elde edilen bütün coin ve kazançların sahibi tek bir kişidir. Bu tür madencilik genellikle yeni çıkan sanal para birimleri üretilirken kullanılmaktadır.
- ÇİFTLİKLERDE TOPLU MADENCİLİK
Yeni blok çıkarmakla uğraşan ortak bilgi işlem ağı olarak bilinmektedir. En çok tercih edilen bu madencilik türünde kazançlar ve coinler madencilere eşit olarak dağıtılır.
- BULUT MADENCİLİĞİ
Mining için gerekli ekipman ile donanımı olmayanların tercih edebileceği türdür. Kişiler bulut madencilik servislerinden işlem gücü kiralayarak, kiraladıkları işlem gücünü istedikleri madencilik havuzuna yönlendirip madencilik yapabiliyorlar.
EKİPMANLARA GÖRE MADENCİLİK TÜRLERİ NELER?
Ekipmanlara göre madencilik 3 ayrı şekildedir:
- ASIC TABANLI MİNİNG
En güçlü madencilik sistemi olan bu yöntem, yüksek hesaplama özelliğindedir. Madencilik için geliştirilmiş olan cihazların donanım ile yazılımları özledir.
- CPU TABANLI MİNİNG
Bu yöntemle madencilik yapılması için cihazlarda yazılımın kurulu olması şarttır. Bu türde yüksek hesaplama ihtiyacı yoktur.
- GPU TABANLI MİNİNG
Bu yöntem bilgisayarların ekran kartlarının işlemcileriyle yapılır. Özellikle karışık matematiksel problemler çözülürken bilgisayarlar işlemcilerden hızlıdır. Bundan dolayı GPU tabanlı madencilik, CPU tabancı madenciliğin yerine gelmiştir.