Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de kredi kartı kullanımı hızla artıyor. Mayıs ayında kredi kartı ile yapılan harcamalar yüzde 103 artarak 1,3 trilyon TL'ye ulaştı. Enflasyon ve kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla yüksek olması nedeniyle kredi kartı kullanımında artış yaşandı. Öte yandan, önümüzdeki günlerde limit ve taksit sayılarına düzenleme gelecek.
Enflasyonla mücadele çerçevesinde talebi soğutmaya yönelik atılan adımlara rağmen kartlı harcamalar hız kesmedi. Banka Kartları Merkezi (BKM) verilerine göre mayıs ayında kredi kartı harcamaları, geçen yıla göre yüzde 103 artarak 1 trilyon 300 milyar TL'ye ulaştı. Önümüzdeki günlerde kredi kartı kullanımını azaltmak için limit ve taksit sayılarını azaltmaya yönelik adımların atılması bekleniyor.
Dünya gazetesinin haberine göre; Kredi kartı kullanımındaki artış, kart adedine de yansıdı. BKM verilerine göre, toplam kart adedi 410 milyona yaklaştı. Bu da her vatandaşa ortalama 5'ten fazla kredi kartı düştüğü anlamına geliyor.
Kredi kartında yaşanan artışı değerlendiren uzmanlar, mayıs ayında yüzde 75’i geçen enflasyonun kredi kartı harcamalarındaki artışın temel sebebi olduğunu söylerken yıllık yüzde 80’e yaklaşan ihtiyaç kredi faizlerinin kredi kartı faizlerine oranla hâlâ çok yukarıda olmasından dolayı kredi kartı kullanımının arttığını söylüyor.
SIKILAŞTIRMA KULLANIMI AZALTMADI
Merkez Bankası bu kapsamda mart ayında yaptığı düzenleme ile kredi kartı kullanımını kısıtlamak ve parasal sıkılaştırmayı artırmak için kredi kartı nakit avans çekimlerinde faiz oranı yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseltildi, kredili mevduat hesabı faizi de yüzde 5’e çıkarmıştı. Ancak bu artışın kredi kartı kullanımını azaltmadığı görülüyor.
Önümüzdeki günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartı limitlerine yönelik bir düzenleme yapacağı konuşuluyor.
Kredi kartını kısa süredir kullananlar için maksimum limit aylık gelirin 4 katı, uzun süredir kart sahibi olan ve düzenli ödeme yapan müşterilere ise maaşları ve yan gelirleri toplamının 8 katı oranında limit tahsis edilmesi planlanıyor.
Ayrıca yüksek taksitli harcamaların azaltılmasına yönelik taksit sayısını düşürüleceği de konuşulanlar arasında yer alıyor.