Kredi çekmek isteyenlere müjde, bayram öncesi faizler düştü! Uzun süre sonra o rakamın altında

Kredi çekmek isteyenlere müjde, bayram öncesi faizler düştü! Uzun süre sonra o rakamın altında

Kredi çekmek isteyenlere müjde geldi. Bayram öncesi bankalar artan faizleri düşürme yoluna gitti. Bu kapsamda bankalarda %5’in üzerinde olan ihtiyaç kredi faizleri yeni haftaya %4-4,5 seviyelerinden başladı. İşte detaylar…

Merkez Bankası’nın kredilerde yavaşlamaya odaklı sıkı para politikası devam ederken, bayram öncesi bankalar ihtiyaç kredi faizlerini düşürdü. Kamu mevduat bankalarıyla yerli özel mevduat bankalarının öncü olduğu indirimle birlikte %5,5 olan ihtiyaç kredi faizi 4,49-4,15’lere kadar geriledi.

Ekonomim’de yer alan habere göre, sektör kaynakları uygulanan sıkı para politikasına uymadığı düşünülen bu indirimlerin bayram öncesinden kaynaklı olabileceğini faizlerde yeni bir indirim sürecine girildiğini söylemenin şuan erken olduğunu vurguluyor. Ayrıca yaz aylarının oldukça sıkı geçeceğine dikkat çeken kaynaklar, sonbaharda trend değişimin gözlenebileceğini belirtiyior.

ihtiyac-kredilerinde-faiz-orani-2.jpg

İHTİYAÇ KREDİSİNDEKİ PAYLAR GERİLİYOR

Bankacılık sektörü kaynaklarının aktardığına göre kamu mevduat bankalarının faiz indirimi ihtiyaç kredisindeki payların gerilemesiyle de ilgili. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre geçen sene Mayıs ayı sonunda kamu mevduat bankalarının toplam ihtiyaç kredileri içindeki oranı %26,4 seviyesindeydi. Bu sene Mayıs sonunda ise söz konusu pay %21,1’e düştü. Kamu mevduat bankalarının ihtiyaç kredisi içindeki payında 5.3 puanlık bir kayıp dikkat çekti. En çok payını artıran ise yerli özel mevduat.

Yerli özel ve yabancı mevduat bankalarının tüm ihtiyaç kredilerindeki payı ise artış eğilimine devam ediyor. BDDK haftalık verileri kapsamında özel mevduat bankalarının geçen sene Mayıs ayının son haftasından itibaren toplam ihtiyaç kredileri için %41,1 olan payı bu senenin aynı haftası itibari ile %44,8’e yükselmiş durumda. Yerli özel mevduat bankaları 3.7 puanlık gelişme sağladı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen sene Mayıs ayının son haftasında %30,4 olan toplam ihtiyaç kredileri içindeki payı bu yılın aynı haftası itibari ile %32’ye çıktı. Yabancı mevduat bankaları da 1.6 puanlık iyileşme gösterdi. Bu sürçte ihtiyaç kredilerinden payını en çok artıran yerli özel mevduat bankaları oldu.

ihtiyac-kredilerinde-faiz-orani-1.jpg

Kamu mevduat bankalarının ihtiyaç kredisinde yaşadığı kayıp da ihtiyaç kredi faizlerinde bankacılık sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre geçici de olsa bir indirim başlattı. Geçtiğimiz hafta %5,3 seviyelerinde olan kamu mevduat bankalarında ihtiyaç kredi faizi %4,54-4,49’a düşerken, yerli özel mevduat bankalarında %4,15’e kadar ihtiyaç kredi faizleri düştü. Kimi yerli özel mevduat bankaları %5,79’dan %5,49’a ihtiyaç kredi faizini çekti. Yabancı mevduat bankalarından da ihtiyaç kredi faizlari %4,24 olarak şekillendi. Ancak sektör temsilcileri, bu indirimlere rağmen sonbahara kadar faizlerde düşüş trendi beklemediklerini söylüyor.

ihtiyac-kredilerinde-faiz-orani-3.jpg

TL MEVDUAT FAİZLERİ DE DÜŞÜŞTE

Merkez Bankası Mayıs Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yönünü tekrardan yukarı çeviren TL mevduat faizleri haftayı yükselişle açtı. Bankaların TL mevduat faizlerin en yüksek %50’de olurken düşük miktarlı tasarruflarda TL mevduat faizi tekrardan 42-43 seviyelerine geriledi. Kimi yerli özel mevduat bankalarında en yüksek miktardaki tasarruflarda daha 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi %48,5’e kadar düştü. Bir önceki hafta %53-50 seviyelerinde bulunan 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizi yeni haftaya 3 puanlık düşüş ile girdi. Merkez Bankası’nın ortalama fonlama faizi de politika faizi olan %50 seviyelerinde belirleniyor. Merkez Bankası’nın verileri kapsamında 11 Haziran’dan itibaren pozitif net fonlama 166.1 milyar lira oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN