Konut satışlarında 7 ay sonra ilk! Peşinatı olan evini hemen alıyor: Zam iddiası sonrası patlama yaşandı

Konut satışlarında 7 ay sonra ilk! Peşinatı olan evini hemen alıyor: Zam iddiası sonrası patlama yaşandı

Ev almayı düşünenler sanki bu ayı beklemiş! Geçen yılı solladı gitti! Konut satışlarında 7 ay sonra ilk! Konut satış rakamları açıklandı. Peşinatı olan evini hemen alıyor. Zam iddiası sonrası patlama yaşandı...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayında konut satış rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlar, geçen senenin aynı dönemine göre ciddi bir artışın yaşandığını gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, temmuz ayında konut satışlarında önemli bir artış yaşandı. Temmuz 2024’te, Türkiye genelinde toplam 127 bin 88 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16'lık bir artış gösterdi. Ancak, yılın ilk yedi ayında toplam konut satışları, yüzde 0,5 azalarak 672 bin 162 olarak belirlendi.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI DÜŞÜŞTE

Temmuz ayında ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 azalarak 11 bin 496 oldu. Toplam konut satışları içindeki payı ise sadece yüzde 9 olarak gerçekleşti. Sektör temsilcileri, bu durumu konut alıcılarının peşinatla ev almayı tercih etmeleri ve konut fiyatlarındaki reel düşüşlerle ilişkilendiriyor.

İstanbul Sorunların Değil Çözümlerin Kenti” - Sivil Sayfalar

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DEĞERLENDİRMELER

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, temmuz ayındaki satış artışını değerlendirerek, "Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesiyle artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Ayrıca konut fiyatları reelde 7 aydır geriliyor. Hem döviz hem mevduat ve politika faizi hem de maliyetlerin gerisinde kaldı ilk kez 7 aydır." dedi.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, konut fiyatlarındaki reel düşüşün alıcıları harekete geçirdiğini ve bu durumun konut alımını hızlandırdığını belirterek "Konut satışlarındaki durağanlıkla birlikte fiyat artışlarındaki durgunluk, hatta fiyatlarda reel olarak düşüş yaşanması alıcıları harekete geçirdi. Burada bir etken de uzun vadeli bakabilmek. Faizler aşağı yönlü oldukça konut fiyatları da artacaktır. Bu da konut alımı için doğru zaman olduğunu gösteriyor." şeklinde konuştu.

KONUTA ERİŞİM KOLAYLAŞIYOR

Fuzul Toprak Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, temmuz ayında yılın en yüksek satış rakamına ulaşıldığını ifade ederek, "Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satışlarda yüzde 28,9, ikinci el satışlarda ise yüzde 10,8 artış yaşandı. Bu tablo bize, konuta erişimi kolaylaştıran Fuzul Topraktan gibi alternatif ürünlerin de etkisiyle bekleyen talebin harekete geçmeye başladığını gösteriyor. Peşinatı olanlar, bankaları beklemeden şirketlerle ödeme planı üzerinde anlaşıyor ve karlı bir alım yapmış oluyor. Dolayısıyla bu pozitif etkinin kalan aylarda da yayılımını göreceğiz." dedi.

Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de yaz ayları ve yüksek faiz oranlarına rağmen temmuzda yakalanan yüksek satış rakamlarının, konut talebinin hala güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti. Özgün, "3-4 aylık düşüş döneminden sonra tekrar çift haneli artış yakalanması konuta talebin hala ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Öte yandan fiyatlarda reel anlamda düşüşler söz konusu. Tüketicilerimiz bu fırsatları değerlendirmek ve muhtemel fiyat artışlarından etkilenmemek adına harekete geçti." dedi.

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konut fiyatlarındaki artışın stabil hale gelmesinin, elinde parası olan kesimi harekete geçirdiğini vurgulayarak "Konut fiyatlarının, inşaat girdi maliyetlerindeki artış ve enflasyonist ortam nedeniyle zirve yaptığı bir süreçteyiz. Mevcut rakamlarla ev sahibi olmak için kredi kullanmak şart. Ancak burada da vatandaşın karşısına çıkan yüksek konut kredi faizleri çıkıyor. Ancak son dönemde konut fiyatlarındaki yüksek artışın stabil hale gelmesi, elinde parası olan kesimi harekete geçirdi." şeklinde konuştu.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi Abdüssamet Bahadır ise, temmuz ayında yaşanan satış artışını umut verici bulduğunu ifade ederek, yerli satışlarda yaşanan artışa karşın yabancıya satışlarda düşüşün sürdüğüne dikkat çekti. Ayrıca sektörün daha canlı olabilmesi ve yabancıya satışın da artması için çeşitli teşvik modellerinin geliştirilmesi gerektiğini de belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN